"Svi znaju": Filmom sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom otvoren Kanski festival

Autor:

08.05.2018 22:15

Foto:

Foto:



Porodičnom dramom „Svi znaju“ dvostrukog iranskog oskrovca Asghara Garhadija sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom, u Kanu je svečano otvoren 71. Međunarodni filmski festival koji je ove godine u znaku velikih promena.

Glavni protagonisti filma, Kruzova i Bardem, zajedno sa rediteljem Farhadijem, prošetali su crvenim tepihom prilikom ceremonije otvaranja.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, u glavnoj konkurenciji biće prikazan 21 film, koji će se nadmetati za Zlatnu palmu.

Posle jubilarnog 70. festivala, došlo je vreme za promene – ukinute su novinarske projekcije zbog sprečavanja pozitivne ili negativne atmosfere uoči zvaničnih premijera filmova. Nema mesta ni za „Netfliksova“ ostvarenja.Među filmovima koji se takmiče za Zlatnu palmu osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju - Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.  Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje "vruće" linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

71. Međunarodni festival u Kanu: Filmovi koji su u trci za Zlatnu palmu

Ove godine prekinuta je i tradicija davanja prednosti kanskim miljenicima pa je selekcija filmova za Zlatnu palmu neočekivano zanimljiva bez starih favorita. Ocenjuje žiri predvođen oskarovkom Kejt Blančet koja je zajedno sa američkim rediteljem Martinom Skorsezeom svečano otvorila festival.

- Svi smo ovde jer delimo istu strast prema kinematografiji. Ovde smo da slavimo sedmu umetnost - rekao je Skorseze, kome će sutra biti uručeno posebno priznanje Kanskog festivala.

Među 21 filmom su i dela legendarnog Žana Lika Godara, američkog reditelja Spajka Lija, Poljaka Pavela Pavlikovskog koji je svoj film o hladnom ratu 50-ih, jednim delom snimao i u Srbiji.

Nakon prošlogodišnjeg učešća filma "Skupljači perja" u programu „Kan klasik“ zahvaljujući angažmanu Jugoslovenske kinoteke, i ove godine smo prisutni na prestižnom festivalu. Filmski centar Srbije promoviše novu domaću produkciju, debitanski film Ognjena Glavonića "Teret" takmiči se za nagrade u nezavisnom paralelnom programu „15 dana autora“.

A na festival dolazi i Miloš Biković da predstavi novi projekat o Nikoli Tesli.

Maja Gašić

Autor