Goran Marković: Blokbasteri zgrću pare ali se brzo zaboravljaju, ostaju samo prave stvari

Autor:

17.07.2018 18:17

Foto:

Foto:



Reditelj Goran Marković, dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka“ 2010. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, rekao je danas da je osnivanje palićkog filmskog festivala 1992. godine video kao utopiju.

-Prva godina festivala na Paliću bila je najgora godina u mom životu. Danas je se sećam kao jezive godine i osnivanje palićkog festivala mi je delovalo kao utopija, kao nešto što neće dugo trajati - rekao je Marković na konferenciji za novinare.

Festival evropskog filma "Palić“, koji se održava 25. put, opstao je, prema njegovom mišljenju, zbog odličnog koncepta, ljudi koji stoje iza njega i posebnosti grada.

-Bio sam na mnogo festivala, ali ovo ovde je nešto sasvim drugo - dodao je. Kaže i da na Palić rado dolazi jer tu ima priliku da pogleda filmove koje je nemoguće videti bilo gde drugde.

-Ovde stičem sliku o kinematografiji, koju ne bih mogao da dobijem na drugom mestu.

Goran Marković o listi 100 srpskih filmova: Mnogi ti filmovi su u stanju raspada

Uveren je da kvalitetne stvari opstaju same po sebi.

-Vredni filmovi uvek nađu put do publike. Blokbasteri, koji zgrću pare, brzo se zaboravljaju, samo je pitanje ko trguje i ko zgrće novac. U ovoj državi vlada ekonomski haos, pa je besmisleno da ja analiziram šta je ekonomska logika“ - smatra Marković.

Priprema seriju po svom tekstu Delirijum tremens, a reč je o komadu koji tretira problem savremenog čoveka u potrazi za svojim identitetom i koji se sa velikim uspehom igrao u Beogradskom dramskom pozorištu.

-Ako sve bude u redu, trebalo bi da snimamo tokom ove godine, a možda od toga napravimo i film. Slično kao sa Slepim putnikom na brodu ludaka - najavio je reditelj.