Koncert kvarteta saksofoniste Rastka Obradovića u Beogradskoj filharmoniji

Autor:

13.11.2018 13:47

Foto:

Foto:



Multikultivator nastavlja sa predstavljanjem vrhunskih muzičkih projekata najtalentovanijih mladih muzičara iz Srbije. Ovoga puta reč je o internacionalnom projektu džez saksofoniste Rastka Obradovića.

Tokom mini turneje u Srbiji (Kragujevac, Beograd i Novi Sad) Rastko Obradović će predstaviti svoj norveški kvartet, nastao 2017. godine u Oslu, tokom njegovih studija na „Norveškoj muzičkoj akademiji“ u ovom gradu. Koncert u Beogradskoj filharmoniji 17. novembra sa početkom u 20h, iako ne poslednji u nizu, predstavlja svojevrsni muzički vrhunac ove mini turneje. Specijalni gost na koncertu biće Arkadij Šilkloper (Arkady Shilkloper) jedan od najboljih svetskih džez izvođača na francuskom i alpskom rogu, ovdašnjoj publici poznat i kao član Moscow Art Tria sa kojim je nastupao u Beogradskom Domu omladine i Sava centru.

Na turneji u Srbiji Rastko Obradović Quartet predstaviće program koji će se naći na prvom studijskom albumu ovog ansambla, a koji će biti snimljen u „Future Nature Sound“ studiju u Pančevu od 18 do 20. novembra.

Rastko Obradović (Srbija) je sa svoje 23 godine već muzičar svetske klase. Odlikuje ga autentičan i upečatljiv ton koji mu je omogućio saradnju sa iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva. Pored toga što je izuzetan saksofonista Rastko je vanserijski improvizator i zreo autor. Razvijao se pod snažnim uticajima Jan Garbareka, Michael Breckera, Sonny Rollinsa i Bojana Z sa kojim je ove jeseni objavio EP pod nazivom Wabi Sabi za izdavačku kuću AMP Music and Records iz Norveške.

Arkadij Šilkloper (Rusija/Nemačka) Nekada član Orkestra Boljšoi Teatra, Arkadij je već decenijama jako zaposlen frilenser. Nastupa sa brojim džez sastavima različitih formacija od dueta do velikih ansambala, simfonijskim i filharmonijskim orkestrima širom sveta, kao i specifičnim duvačkim ansamblima. Pored toga što će biti specijalni gost na beogradskom koncertu, Arkadij Šilkloper će gostovati i na albumu kvarteta.

Martin Sandvik Gjerde (Norveška) je džez pijanista mađe generacije. Diplomirao je na Norveškoj Muzičkoj Akademiji u Oslu i radio sa profesiorima kao što su Helge Lien, Eyolf Dale i Espen Berg. Aktivan je na norveškoj džez sceni i ima bogato iskustvo kako u modernom tako i u tradicionalnom džezu.

Alexander Hoholm (Norveška) je jedan od najangažovanijih mlađih basista u Oslu. Nakon što je završio master studije 2017. na Norveškoj Muzičkoj Aademiji, Aleksander obilato koristi stečena znanja i veštine kao frilens muzičar. Iako veoma mlad ostvario je saradnju sa značajnim muzičarima među kojima su Andrew D'Angelo, Jim Black, Didrik Ingvaldsen, Børge-Are S. Halvorsen i mnogi drugi.

Raymond S. Lavik (Norveška) diplomirao je na Univerzitetu u Stavangeru. Tokom 2015/16. boravio je u Danskoj na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji gde je nastupao sa muzičarima kao što su Marc Bernstein, Anders Mogensen i Martin Andersen. Tokom boravka u Danskoj, osvojio je tamošnju scenu na kojoj je bio jedan od najtraženijih bubanjara. Često je na turnejama, kako u Norveškoj tako i u inostranstvu i izvanredno je tražen bubnjar na skandinavskoj džez sceni.

Maja Gašić

Autor