Najpoznatiji holivudski Srbin: Spomenik Karlu Maldenu ispred Jugoslovenske kinoteke

Autor:

13.11.2018 15:07

Foto:

Foto:



Spomenik slavnom američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu biće otkriven 20. novembra ispred Jugoslovenske kinoteke, u kojoj se od 2016. nalazi njegov legat, najavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

A danas su u u Jugoslovenskoj kinoteci predstavljeni Maldenovi memoari pod nazivom  „Kako sam uspeo“, a o pokojnom oskarovcu rodom iz Hercegovine govorio je njegov prijatelj i saradnik na filmu „Suton“ Dan Tana.

Tana je u izjavi FoNetu rekao da je Malden jedan od najvećih glumaca srpskog porekla i da svima preporučuje da pročitaju njegove memoare.

- Knjigu „Kako sam uspeo“ Malden je pisao uz podršku svoje ćerke - dodao je Tana, i naveo da su memoari objavljeni na srpskom u izdanju „Službenog glasnika“.

Tana je podvukao da je sa Maldenom sarađivao u snimanju filma Gorana Paskaljevića „Suton“ iz 1982. godine, u kome se govori o životu emigranata.

Malden je bio ponosan na svoje poreklo i govorio je srpski jezik, kazao je Tana. Karl Malden je rođen u SAD 1912. kao Mladen Sekulović, a Oskara za najbolju sporednu ulogu je dobio za rolu u filmu „Tramvaj zvani želja“. Maldenova karijera je trajala više od 60 godina, a umro je 2009. godine.

Maja Gašić

Autor