Emir Kusturica: Život nije šoping centar, niti posedovanje

Autor:

19.01.2017 16:46

Foto:

Foto:



Reditelj Emir Kusturica kaže da je problem sa domaćom kulturom to što se automatskim uvođenjem stvari iz onoga što se naziva zapadnom kulturom ukida plemenitost.

- Mi Srbi smo skloni da verujemo da je kultura ona koja nas uči ili koju prenosimo sa kolena na koleno, a to je sve od onoga kako se peče rakija, preko velikih slikara, savršenih pisaca, pa do sporta. Verujemo da to jeste naša kultura - kaže Kusturica za TV Prva.

Uprkos svesti šta je srpska kultura, Kusturica smatra da se bez kritike usvaja ono što dolazi spolja.

- Kod nas je problem što se plemenitost ukida upravo automatizmom uvođenja onog najgoreg što liberalni kapitalizam liferuje svim zemljama slabijim, manjim i radoznalijim - kaže Kusturica.

 

U skladu sa takvim stavom, osnivač festivala Kustendorf, koji je u toku, ističe i da život ne čine stvari koje posedujemo.

- Život, kako reče Muhika (bivši predsednik Urugvaja Hoze), nije provoditi vreme u šoping centru, niti je imati ideju da je posedovanje najvažnija stvar, jer kada umreš, džaba ti posedovanje. Već svaki sekund i minut lepog sunca koje ulazi kako treba kroz prozore u kuću je zapravo velika dobit - kaže Kusturica

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading