"Magično popodne": Predstava zbog koje se Jelena Stupljanin vratila pozorištu

Autor:

20.01.2017 22:31

Foto:

Foto:



Drama „Magično popodne“ autora Volfganga Bauera u režiji Ane Grigorović i dramaturškinje Jelena Mijović počeo je život na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212.

Komad o izgubljenoj posleratnoj generaciji u Austriji naterao je Jelenu Stupljanin da se iz Amerike vrati u svoju domovinu i na matičnu scenu.


- Nisam igrala u Beogradu 11 godina. Drago mi je što sam dobila priliku da radim s mladim ljudima. Izuzetno me je zanimalo da vidim šta se kod nas promenilo, ili nije, nabolje, o čemu govori i naša predstava - poručila je Jelena na konferenciji za novinare.

Glumac Branislav Trifunović od danas igra novu predstavu čija tema kako kaže nije mogla više da ga se tiče.

- Privukla me je priča o generaciji kojoj pripadam, nešto što je Volfgang načeo, a što smo mi, želeći da komad dobije koncept i smisao koji se tiče nas, stavili u vreme u kojem živimo i klince koji u originalnom komadu imaju 22-25 godina pomerili na ljude koji imaju skoro 40 jer se suštinski ništa tim generacijama kod nas nije desilo. Mnogo nas je ostalo zarobljeno u nekom vremenu i sve te okolnosti koje su nam se dešavale nisu dozvolile da evoluiramo i odrastemo kako treba. Ta tema me lično veoma zanima i ovo je bio idealan komad - kaže Trifunović za „Blic”.

Da li predstava nudi i neke odgovore ili samo daje stanje stvari?

- Pozorište ne treba da daje odgovore, eventualno može da ukazuje na neke rupe u sistemu. Bauer je hteo da kaže da odustajanje ne vodi ničemu. Ta kvazirevolucija iz fotelja i kauča u udobnom stanu, odbijanje da se učestvuje u realnosti takođe vode ka destrukciji, možda još i goroj od prave revolucije. To je odgovor koji se nazire u ovom komadu.

Komentari. (0)

Loading