Ljiljana Stjepanović dobitnica Vukove nagrade

Autor:

08.02.2017 15:17

Foto:

Foto:



Kulturno prosvetna zajednica (KPZ) Srbije dodelila je danas u Beogradu pojedincima i ustanovama 53. Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture.

Dobitnici Vukove nagrade za 2016. su dramska umetnica iz Beograda Ljljana Stjepanović, likovna umetnica iz Beograda Zagorka Stojanović, dramski pisac iz Beograda Miladin Ševarlić, kompozitor iz Beograda Miroljub Aranđelović Rasinski, kulturni poslenik iz Aleksandrovca Jugoslav Stajkovac, teolog iz Beograda Dragan Vukić, Osnovna škola "Braća Aksić" iz Lipljana, dirigent Đorđe Pavlović iz Beograda, istoričar umetnosti iz Čačka Delfina Rajić i profesor molekularne biologije Elizabeta Ristanović.

Dobitnici izuzetne Vukove nagrade su gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora, književnik i naučnik Miodrag Maticki iz Beograda i Narodno pozorište iz Užica.

Porodična drama Ljiljane Stjepanović: Zabrinuta zbog sinovljevog stanja

Povelja za izuzetne rezultate na planu očuvanja kulturne baštine i širenja kuklture dodeljena je Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore.

Laureatima su nagrade uručene u predsedništvu Srbije a čestitao im je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je naglasio značaj njihovor rada na očuvanju i promovisanju kulturnih vrednosti Srbije.

On je ukazao na veliki značaj Kulturno-prosvetne zajednice (KPZ) Srbije u očuvanju kulture i naglasio da ona "već decenijama radi taj veliki i važan posao".

Predsednik KPZ Ljubivoje Ršumović je zhvalio laureatima na svemu što su uradili i što će, kako je rekao, tek raditi "bogateći svojim stvaralaštvom i oplemenjujući primerom, svesrpski kulturni prostor".

On je naglasio značaj aktivnosti dobitnika i sa aspekta očuvanja ćiriličnog pisma, podsetivši da je u gradovima Srbije sve više natpisa na letinici.

Ršumović je podsetio na reči Vuka Karadžića da je jezik hranitelj naroda i naveo da " latinica guta čirilicu, koja sve manje ostaje hraniteljka srpskog naroda".

Komentari. (0)

Loading