Predstavljena knjiga o bardu našeg glumišta: Valter pre Valtera

Autor:

27.05.2017 09:18

Foto:

Foto:



Knjiga "Velimir Bata Živojinović – Valter pre Valtera” posvećena bardu našeg glumišta, koju su napisali Radoslav Lale Vujadinović i Vojislav Marjanović, predstavljena je u Jugoslovenskoj kinoteci. Sećanja na Batu oživeli su autor Vujadinović, Milan Vlajčić, filmski kritičar, Strahinja Rodić, reditelj, Saša Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, i dr Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika” koji je objavio knjigu.

Promocija knjige o Bati Zivojinovicu

Објава коју дели Miljana Kravic (@bgeliza) дана 26. Мај 2017. у 1:43 PDT

Tužna godina: Kako je Lula govorila o voljenom Bati u prvom intervjuu nakon njegove smrti

Batina supruga Julijana Lula zbog bolesti je bila sprečena da dođe na promociju, ali  je uputila pismo u kojem je, između ostalog, napisala:

(June 5th, 1933 - May 22nd, 2016)

Објава коју дели Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) дана 21. Мај 2017. у 10:39 PDT

-Naš prijatelj iz mladosti, dragi Lale Vujadinović učinio je veliki, nesvakidašnji napor, i u materijalnom i kreativnom smislu, kako bi knjiga ugledala svetlost dana. Poslednjih nekoliko godina vodili smo beskrajne razgovore, evocirali uspomene i prisećali se prohujalih vremena a on je sve to beležio, čini mi se, više srcem nego perom. Na kraju, sve je pretočio u knjigu koju danas imamo ispred sebe. Sigrna sam da ćemo, dok je budemo čitali, zajedno otkrivati neke manje detalje o Bati, nepoznate čak i meni.  Sigurna sam da će ova knjiga pronaći put do široke čitalačke publike, uključujući i naše prijatelje iz Kine, sa kojima je već uspostavljen kontakt. Porodica Živojinović u tome snažno podržava Laleta kao i trud da se na ovaj način čuva i neguje uspomena na našeg Batu- poručila je Lula Živojinović, dok je Milan Vlajčić podseti da će se pred čitaocima naći štivo u kojem su naši životi.

Za tri dana sam pročitao knjigu o jednom poglavlju naše novije kulturne istorije, o jednoj zemlji koja je nestala i o glumačkoj legendi koja nikada nije pristala da ga zovu legenda – rekao je Vlajčić i dodao:

Bata je od 1962. godine pa do smrti snimio 272 filma i 15 televizijskih serija. To je dovoljno da Kinoteka svakog dana prikaže neki film ili epizodu TV serije u kojoj igra Živojinović – zaključio je filmski kritičar i prisetio se kako mu je Bata jednom prilikom rekao "Šta je za tebe redakcija – za mene je snimanje. To je moj posao”.

- Today at noon, friends and family will gather at his grave in his memory. Dear Bata past away one year ago. #batinportret

Објава коју дели Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) дана 20. Мај 2017. у 1:15 PDT

Radoslav Lale Vujadinović napomenuo je da je odrastao uz Batu, koji od malih nogu želeo da postane glumac.

Ovako je Dragan Nikolić govorio o Bati Živojinoviću: Potajno sam ga pratio, čekao u zasedi, a onda me je doveo do pozorišta

Znao sam da Bata ne želi da piše autobiografiju. Rekao mi je "Ako misliš da možeš da napraviš tu knjigu, ti izvoli”. Sa pokojnim Vojom Marjanovićem uspeo sam da skupim materijale po bibliotekama i tako je nastalo ovo delo na 258 strana – kazao je Vujadinović.

legendary photo from Zdravko Velimirović' film "The Peaks of Zelengora" ("Vrhovi Zelengore") (1976). #vrhovizelengore #zdravkovelimirovic #batinportret

Објава коју дели Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) дана 10. Мај 2017. у 11:35 PDT

Jelena Trivan napomenula je da je ovo knjiga o kinematografiji koje nema i zemlji koje nema, a da je Bata Živojinović glumac koga su videli milioni ljudi u inostranstvu.

and Lula Živojinović in Selters spa Mladenovac (September, 2012). Repost by @mirkavasiljevicfans. #batineporodicneslike #lulazivojinovic #seltersmladenovac #repostbata

Објава коју дели Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) дана 25. Мар 2017. у 12:06 PDT

Među mnogobrojnim zvanicama na promociji je bila i Batina sestra Stana.

Komentari. (0)

Loading