Zanimljiva izložba u Muzeju Jugoslavije: Tito i Jovanka u poseti Africi

Autor:

27.06.2017 15:00

Foto:

Foto:



Foto-aparat Josipa Broza Tita, isečci uz lokalnih novina, materijali od kojih se šiju afričke haljine i ogromne fotografije na kojoj je prva dama Jovanka Broz okružena "drugaricama" iz Afrike, samo su deo izložbe "Tito u Africi - slike solidarnosti" koja će večeras biti otvorena u Muzeju Jugoslavije.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su istoričarka Radina Vučetić, nezavisna kustoskinja Ana Sladojević, istoričar i predavač na Oksfordu Pol Bets i kustos Radovan Cukić.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje istraživača u okviru projekta "Socialism Goes Global" Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije. Postavka izložbe se prevashodno naslanja na fond Muzeja Jugoslavije u kojem se nalaze fotografije i negativi nastali tokom rada Kabineta predsednika Republike u periodu 1947 - 1980. godine.

Ana Sladojević kaže da će Izložba predstaviti izbor od preko 130 fotografija iz foto arhiva Muzeja Jugoslavije, snimljenih 60. i 70. godina prošlog veka tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke kroz afričke zemlje.

- Fotografije beleže susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser, i prvi premijer Gane Kvame Nkrumah. Pored Fotografija na izložbi su predstavljeni i filmski zapisi, pokloni koje su Jovanka i Josip Broz primali, legendarni Titov fotoaparat kojim je pravio slike po Africi, izvodi iz afričke štampe... - kazala je Ana Sladojević.

Radovan Cukić je napomenuo da je izložba formirana oko dva velika Titova putovanja u Afriku.

- Prvo putovanje koje ova izložba tematizuje je iz 1961. godine koje je imalo za cilj da se pozovu učesnici prve Konferencije nesvrstanih koja će biti održna u Beogradu u septembru te godine. Drugo putovanje desilo se 1970. godine i tada je Tito obišao zemlje na istoku afričkog kontinenta. Najveći deo fotografija napravo je Mirlo Lovrić koji je kao fotograf radio u kabinetu predsednika Tita, a deo postavke čine i radovi afričkih fotografa - kazao je Cukić.

 

Ovu izložbu prate dve knjige na srpskom i engleskom koje se takođe zovu "Tito u Africi - slike solidarnosti", a Vučetić kaže da su tekstove za tu knjigu smo uradili Pol Bets i ona.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading