Počinje 74. Filmski festival u Veneciji: 21 ostvarenje u trci za Zlatnog lava

Autor:

30.08.2017 18:30

Foto:

Foto:



Filmski festival u Veneciji, 74. po redu, biće otvoren večeras filmom “Downsizing” američkog reditelja Aleksandra Pejna koji će se, sa još 20 ostvarenja iz 10 zemalja, takmičiti za Zlatnog lava.

Od poznatijih zvanica najavljeni su Džordž Kluni, Mišel Fajfer, Dženifer Lorens, Helen Miren, Havijer Bardem, Robert Redford, Džejn Fonda i drugi.

“Downsizing” je naučno-fantastična drama/komedija o ljudskom smanjivanju, sa Metom Dejmonom i Kristin Vig u glavnim ulogama i mogući je favorit za Oskara, budući da Venecija ima dobru tradiciju u biranju filmova otvaranja (“La La Land”, “Čovek-ptica”, “Gravitacija”).

- Polazna tačka je možda malo fantastična, ali mene više interesuju ljudska bića i, na neki način, banalna strana te fantastične ideje. Naučna fantastika je samo izgovor da uđemo u ovu priču – izjavio je Pejn za “Njujork tajms”.

Prve večeri, u sekciji "Horizonti", biće prikazan i film "Niko, 1988" (Nico, 1988) Suzane Nikjareli, o poslednjim godinama pevačice "Velvet Underground" i muze Endija Vorhola. Danska glumica Trine Durholm igra ovu ikonu njujorške scene sedamdetih koju pratimo tokom 1987. i 1988. dok se bori sa zavisnošću od heroina i pronalazi ispunjenost u svojoj muzici i odnosu sa sinom.

U takmičarskom programu nestrpljivo se iščekuju i ostavrenja “Majko!” (“Mother!”) Darena Aronofskog, triler sa Dženifer Lorens i Havijerom Bardemom, i “Oblik vode” (The Shape of Water”) Giljerma del Tora, priča iz vremena Hladnog rata o fantastičnom biću iz vode.

Među zvučnijim naslovima u glavnoj konkureniciji su i “Suburbicon” Džordža Klunija, prema scenariju braće Koen, “Prvi reformisani” (First Reformed) Pola Šrejdera sa Itanom Hokom kao vojnim kapelanom ophrvanim tragedijom i južnjačka opora drama Martina Mekdone, “Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) sa Franses Mekdormand i Vudijem Harelsonom o majci koja će da prevrne nebo i zemlju ne bi li našla ubicu svoje ćerke.

Donald Saterlend i Helen Miren igraju ostareli par sa Alchajmerom koji kreće na put od Bostona do Floride u “Tragaču za dokolicom” (“The Leisure Seeker”, poznat i kao “Ella and John”), prvom filmu na engleskom italijanskog reditelja Paola Virzija. Njegov zemljak, Andrea Palaoro, snimio je film na francuskom i engleskom, “Hana” (Hannah), sa Šarlot Rempling u ulozi žene koja se bori sa sopstvenim identitetom pošto joj muž odlazi u zatvor.

Na 74. Veneciji biće mesta i za niz nezavisnih glasova od autora različitih generacija. Tu je novi film japanskog autora Hirokazu Koreede, triler “Treće ubistvo” (Sandome No Satsujin), zatim ”Fokstrot” Izraelca Šamuela Maoza, “Uvreda” (L'insulte) Zijada Duerija iz Francuske i “Osloni se na Pita” (Lean on Pete) Britanca Endrua Hejga (“45 godina”) o tinejdžeru koji se zbližava sa ostarelim trkačkim konjem.

Multitalentovani umetnik Ai Vejvej predstaviće dokumentarac “Ljudski tok” (Human Flow) o izbegličkoj krizi koji je snimao godinu dana u 23 zemlje.

Raniji osvajač Zlatne palme za “Plavo je najtoplija boja”, Abdelatif Kešiš, snimio je “Maktub, ljubavi moja: Prvo pevanje” (Mektoub, My Love: Canto Uno).

Jedina rediteljka koja se nadmeće za Zlatnog lava je Kineskinja Vivijen Ću, koja donosi “Anđele u belom” (Jia Nian Hua).

Džejn Fonda i Robert Redford će 1. septembra dobiti Zlatnog lava za životno delo, a van konkurencije će biti prikazan njihov najnoviji film "Our Souls at Night" reditelja Riteša Batre.

Njih dvoje ovde igraju susede i udovce, koji pronalaze ljubav u poznim godinama.

Jedan od filmova koji privlače najviše pažnje van takmičarske konkurencije je “Loving Pablo” Fernanda Leona de Aranoe u kojoj supružnici Havijer Bardem i Penelope Kruz tumače narko bosa Pabla Eskobara i njegovu ljubavnicu Virhiniju Valjeho Garsiju. Još jednu ljubavnu priču, između vozačice auto-trka i lopova, dočaraće Adel Egzarkopulos i Matijas Shunarts u filmu “Verna“ (La Fidèle) belgijskog autora Mihaela Roskama.

Stiven Frirs snimio je dramu “Victoria & Abdul” u kojem Džudi Denč tumači britansku kraljicu a Ali Fazal njenog indijskog slugu Abdula Karima. Sijena Miler, Alek Boldvin i Čarls Grodin igraju u “Privatnom životu moderne žene” (The Private Life Of A Modern Woman) Džejmsa Tobaka iz SAD.

Džon Landis će predsedavati žirijem nove takmičarske sekcije posvećene filmovima za gledanje u tehnici virtuelne relanosti. U ovom prvom nadmetanju VR ostvarenja na jednom festivalu naći će se 22 naslova. Među autorima su Lori Anderson i Huan Hsin-Čijen (La Camera Insabbiata) i Cai-Ming Liang (The Deserted) sa Tajvana koji je osvojio Zlatnog lava 1994. za "Živela ljubav".

Festival će 9. septembra zatvoriti film "Outrage Coda" japanskog reditelja Takešija Kitana.

Maja Gašić

Autor