Otvoren osmi "Bosifest": Anica Dobra i Predrag Gaga Antonijević u žiriju

Autor:

10.10.2017 22:40

Foto:

Foto:



Osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom "Bosifest" otvoren je večeras u Centru "Sava" filmom "Normalni autistični film" češkog autora Miroslava Janeka.

Publika će u naredna dva dana festivala moći da gleda 18 dokumentarnih filmova, od kojih će u tamičarskom delu biće prikazano 10 filmova, dok će osam biti u revijalnom delu programa.

U takmičarskom delu biće prikazan italijanski film "Drugde", gruzijski "Slušanje tišine", poljski "Dva sveta", poljski "Daniel", bugarski film "88 MhZ", holandski "U drugom svetu", italijanski "50XRio", ruski film "Odlazak na ples", francuski "Ustani i hodaj".

U revijalnom delu biće prikazani filmovi - "Andre i džin", "Moj brat heroj", "Kad bih mogla da biram", "Kompleks kengura", "Tolo", "Šampion i balerina", "Svetilište" i "Ja sam Džidža".

Prateći program u sva tri festivalska dana činiće konferencija "Pokreni promenu", na kojoj će stručnjaci održati interaktivna predavanja na teme "Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom", "Uticaj medija - filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom", "Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju" i "Kultura, tolerancija, različitost".

 

Ove godine prijavljeno je čak 90 filmova iz svih delova sveta - Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije i drugih zemalja.

"Bosifest" je filmski festival čiji je kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom.

Žiri ovogodišnjeg "Bosifesta" čine reditelj Predrag Gaga Antonijević, direktor Festivala evropskog filma na Paliću Radoslav Zelenović i glumica Anica Dobra.

Ovogodišnji festival traje do 12. oktobra, a za 18.00 zakazane su dodele zahvalnica i nagrada - Gran pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Maja Gašić

Autor