Dirljiv omaž Raši Popovu na Sajmu knjiga

Autor:

24.10.2017 17:49

Foto:

Foto:



- Neprevaziđeni večiti deka koji je sa 89 godina otišao na neke druge poljane da uveseljava sve koji su kraj njega, Raša Popov, ostao je večito dete i kao takvog ga je počastvovao i ovogodišnji Beogradski sajam knjiga posebnim programom - rekao je danas Ljubivoje Ršumović.

Bojan Popov i Dijana Topolac: Poslednji dani Raše Popova

Program je vodila njegova koleginica kada je reč o književnosti za decu Gordana Maletić, a učestvovali su drugi majstor za dečiju poeziju Ljubivoje Ršumović, večiti pratilac na putovanjima Tode Nikoletić i verni prijatelj Dragomir Ćulafić, prenosi Tanjug.

Svi su se potrudili da ovaj omaž nedavno preminulom Raši bude sasvim u njegovom stilu: pun mudrosti, emocija, smeha i pomalo sarkazma.

Svako je odlično poznavao ovog sveznalicu, pesnika, novinara ravničarskog mudraca, čovekoljupca i svako je citirao Rašine doskočice, pesme, duhovite replike, koje bi mogle da ispune jednu omanju enciklopediju. Ovom posmrtnom omažu koji je bio organizovan u sali koja nosi ime još jednog pisca za decu, Aleksandra Vuča, ispunila je publika svih generacija pokazujući koliko je Raša Popov bio popularan, bez obzira da li je nastupao u programu namenjenom najmlađima ili njihovim dekama i bakama.

Popularni Ršum je podsetio da je Raša rođen u bantskom selu Mokrinu i da je tamo sa još dva brata proveo bezbrižno i srećno detinjstvo, a uz put se bavio pisanjem kao njegov komšija, ne manje talentovani pesnik Mika Antić.


Veoma mlad se otisnu među novinare i to mu je bila zvanična profesija, bila da je pisao ili nastupao na televiziji gde je bio nenadmašni zabavljač.

Rođen u kraju odakle je potekao i Dositej Obradović, i Raša se otisnuo među prosvetitelje, najpre narodu otkrivajući tajne nauke, a onda mladim ljudima fenomene jezika srpskog i tako je i nauku i poeziju učinio dostupnim i dostojnim običnog čoveka, svejedno mladog ili starog.

- Kad se kaže da je pisao bajke (jedne su posthumno objavljene za ovaj sajam) to su bili obrasci, strateški, literarni plan i primer kako se danas može i treba takmičiti sa Andersonom, Krilovim ili Braćom Grim - istakao je Ršumović.

Kako je podsetio Ršum, Raša je popularnost kod mladih ljudi sticao kreativnim učešćem u 165 epizoda TV serije "Fazoni i fore" i 46 epizoda serije "Šešir bez dna". Tode Nikoletić je svog prijatelja opisao kao “smernog koji je posedovao bogom danu harizmu koja ga je izdvajala od mnoštva, uzdizala, činila jedinstvenim i prepoznatljivim”.

- U svemu je najviše ličio samo na sebe - konstatovao je Dragomir Ćulafić.

Maja Gašić

Autor