Završeni "Dani Zorana Radmilovića": Ceci Bojković nagrada i buran aplauz

Autor:

05.11.2017 11:52

Foto:

Foto:



Pozorišni "Dani Zorana Radmilovića" završeni su uručenjem nagrada - Svetlani Bojković je pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju predstavu po oceni publike proglašena je "Hipnoza jedne ljubavi" Zvezdara teatra, dok je komad "Mrtve duše" Narodnog pozorišta dobio nagradu za vizuelni identitet.

Ceremoniju dodele otvorio je juče Vladimir Ðuričić, direktor festivala i upravnik zaječarskog pozorišta.

- Ovo je, po mom mišljenju i mišljenju ljudi, koji godinama prate festival, jedan od programski gledano najboljih festivala - rekao je Ðuričić, izrazivši nadu da će svaki sledeći festival biti bolji od prethodnog.

Nakon toga je Ivan Bekjarev, predsednik stručnog žirija, objavio da je jednoglasno donesena odluka da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu dobije Svetlana Ceca Bojković za ulogu Dragice u predstavi "Moja ti" Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis Ateljea 212 iz Beograda, nakon čega je usledio dugotrajan i buran aplauz.

- Svetlana Bojković je diskretnim, nenametljivim, odmerenim, preciznim, šarmantnim, prirodnim i ubedljivim glumačkim izrazom izgradila lik Dragice. Ne upadajući u zamku patetičnosti, scenski efektno, uz veliku i značajnu podršku ostalih aktera, oživela je sudbinu junakinje sa margina savremene, neumoljivo surove civilizacije, oplemenjujući celokupnu atmosferu predstave duhovitim, emotivnim i nostalgičnim notama - ekao je Bekjarev.

Svetlana Bojković se zahvalila na nagradi, kao i publici na lepom prijemu.

- Hvala naravno Zoranu Radmiloviću što je postao i ostao tu u našim srcima, u našim sećanjima. On će stalno živeti kroz ove festivale, kroz ovo pozorište - poručila je Bojkovićeva.

Nagrada publike pripala je Zvezdara teatru za predstavu "Hipnoza jedne ljubavi", a organizator tog pozorišta Dragiša Ćurguz je izrazio zadovoljstvo što je nagrada dodeljena sa "skoro neverovatnim rezultatom 9,83".

- To mi daje pravo da posumnjam da su Dušan Kovačević i glumci ove predstave uspeli i vas da hipnotišu - kazao je Ćurguz.

Frederik Poti, direktor Teatra de la masi, čiju je predstavu zaječarska publika imala priliku da gleda na festivalu, i predsednik Žirija za nagradu "Krstomir Milovanović" zahvalio je organizatoru za uspešno obavljen posao.

- Hvala vam upravniče što ste imali hrabrosti da pozovete naše pozorište iz Nice da odigra predstavu za jednog gledaoca, koja je zahvaljujući vašoj organizaciji, naišla na veliki odziv i interesovanje publike u Zaječaru. Hvala vam što ste imali smelosti da ne-Slovenu predložite da bude član vašeg žirija. Hvala zbog toga što ste mi pomogli da potrvdim ono o čemu sam godinama razmišljao. A to je da je stvaranje na Balkanu kreativno, analitično i puno iznenađenja - rekao je Poti.

Prema njegovim rečima, posao žirija bio je izuzetno težak jer se ne oslanja na talenat glumca, ni na ukus javnosti, ni na inteligenciju režisera, niti na lepotu samih tekstova.

Za odlično osmišljavanje scenskog prostora, dovođenje estetske povezanosti do savršenstva, kao i veliku teatralnost odabrali smo predstavu "Mrtve duše" Narodnog pozorišta iz Niša za koju je scenografiju radila Ana Ðorđević, objavio je Poti.

Nakon dodele nagrada ansambl zaječarskog pozorišta odigrao je premijerno komad "Krađa, svađa itd" po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića.
<

Објава коју дели Miloš Đuričić (@djurizmo) дана 28. Окт 2017. у 2:50 PDT


Zoranov brk pripao je Milošu Ðuričiću, što je inače njegov četvrti Brk.

- Komad smo počeli da radimo još u septembru i bio je gotov dosta pre festivala, tako da smo morali da tempiramo fomu kako bismo premijeru odigrali na samom festivalu. Moje mišljenje je da je sve bilo tačno, uspešno i da smo dostojno zatvorili ovaj festival iako je selekcija ove godine bila dosta jaka. Baš smo ponosni što smo i mi deo toga - rekao je Ðuričić nakon predstave na pres konferenciji.

O samoj nagradi, koja je po četvrti put stigla u njegove ruke kaže da "mu svaki znači kao da je prvi.


- Imam osećaj da svaki put kada dobijem Brk deo Zorana prođe kroz mene. I mislim da je to najveća satisfakcija.

Maja Gašić

Autor