"Zarobljeno vreme" Pece Popovića: Film o počecima i razvoju rokenrola u SFRJ

Autor:

06.11.2017 20:15

Foto:

Foto:



Dokumentarni film reditelja Milana Nikodijevića "Zarobljeno vreme" o počecima i razvoju rokenrola u SFRJ kroz iskustvo i sećanje novinara i rok kritičara Petra Pece Popovića prikazan je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Petar-Peca Popović o bliskom susretu sa smrću: Neću da umrem na tuđi dan

Popović putuje kroz šest postjugoslovenskih država i u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani razgovara sa svojim prijateljima, rok muzičarima iz nekadašnje zajedničke zemlje o značaju jugoslovenskog roka i njegovoj ulozi u odrastanju tadašnjih generacija.

Popovićevi sagovornici o rok nasleđu SFRJ, ali i muzici su Goran Bregović, Srđan Gojković Gile, Jura Stublić, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina, Siniša Škarica.

Popović je u izjavi Fonetu rekao da je film snimljen kao "drumski film" (road movie) u trajanju od 105 minuta, ali da je prvobitna ideja bila da se napravi televizijska serija u šest nastavaka o rok muzičarima sa kojima je on sarađivao i stasavao.

- Ogrešili smo strašno dušu što film ne može da traje pet sati, pa da ubacimo svih 112 sagovornika - dodao je Popović.

Prema Popoviću, film "Zarobljeno vreme" pokazuje da je ostao svojevrsni duh i da su generacije koje su stvarale jugoslovenski rok svesne u čemu su učestvovale i kakav su trag ostavile.

- Film govori o nečemu što nije pobeđeno u ovim političkim udesima koji su se desili 90-ih godina - zaključio je Popović.

"Zarobljeno vreme" je prvi put prikazan na festivalu Svetskog muzičkog filma u Šibeniku i na toj manifestaciji je i nagrađen. Publika će dokumentarac imati prilike da vidi i 10, 11. i 12. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Maja Gašić

Autor