Narodno pozorište obeležilo svoj Dan: Olgi Odanović uručena nagrada "Raša Plaović"

Autor:

23.11.2017 09:56

Foto:

Foto:



Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je sinoć na Velikoj sceni svoj Dan dodelom godišnjih nagrada, uz osvrt na sedam premijera, mnoštvo priznanja i gostovanja koja su obeležila prethodnih godinu dana.

Nagrada "Raša Plaović", koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u pozorišnoj sezoni 2016/2017, uručena je prvakinji Drame Olgi Odanović. Najboljom predstavom proglašena je Pučinijeva opera "Đani Skiki" u režiji Ane Grigorović.

Upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić, pozdravljajući okupljene Narodnog pozorišta rekao je da mogu da budu ponosni na ostvarene rezultate.

Savić je kazao i da je pokrenuta inicijativa da se na osnovu starih planova obnovi teatar na Đumbruku, prvi teatarski prostor u Beogradu, te da će tokom 2018. i 2019. obeležiti 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta, a 2020. godine vek od ustanovljenja Opere Narodnog pozorišta.

Na svečanosti su dodeljene Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, Plaketa NP, Pohvale za rezultate u radu, Zlatne značke za 20 godina rada i Povelje radnicima koji su otišli u penziju.

Nagrada "Raša Plaović", koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u pozorišnoj sezoni 2016/2017, uručena je prvakinji Drame Olgi Odanović, kojoj je pripala i Plaketa Narodnog pozorišta na predlog upravnika, a odlukom Upravnog odbora, kao i Nagrada NP za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara nacionalnog teatra.

Odanovićeva je rekla da je više puta izašla na obe scene nacionalnog teatra, ali da joj je danas bilo najteže i da joj priznanja matične kuće jako znače.

Posle nagrada "Žanka Stokić" i "Ljubinka Bobić", nagrada "Raša Plaović" za nju predstavlja veliku odgovornost.

Najboljom predstavom u sezoni 2016/2017. proglašena je Pučinijeva opera "Đani Skiki" u režiji Ane Grigorović, a za najbolja idividualna premijerna umetnička ostvarenja nagrađeni su prvakinje Drame Dušanka Stojanović Glid i Nataša Ninković i prvak Drame Igor Đorđević, solistkinja Opere Dubravka Filipović i prvak Opere Nenad Jakovljević.

Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos dodeljena je Miloradu Jovanoviću, kordinatoru poslova produkcije, i Mikojanu Bezbradici, uredniku sajta.

 

Veliki broj članova sva tri ansambla i zaposlenih u Sektoru tehnike i Sektoru stručnih i opštih poslova dobilo je Pohvale za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost nacionalnog teatra.