U duhu crnog talasa i bunta '67: Otvoren 23. Festival autorskog filma

Autor:

25.11.2017 15:20

Foto:

Foto:



Dramska spisateljica, scenaristkinja i pesnikinja Milena Marković otvorila je u Domu omladine Beograd 23. Festival autorskog filma, istakavši da je taj festival i dalje mlad, svež i žestok i da postoji da bi svake godine prikazao jedan film koji će nekom promeniti život i pomeriti granice. Marković se prisetila da je kao mlada bila na prvom FAF-u.

- Ja više nisam mlada, ali festival jeste zato što se menja, uči, buntovan je, hrabar je i ume da iznenadi. Tu sam gledala Larsa fon Trira, Balabanova, Kaurismakija, Sukurova, Hanekea i razne druge koji su mi promenili život. Neki su me zbunili, neki naljutili, oko nekih filmova sam i danas zbunjena - priznala je sinoć ona.

Marković je naglasila da FAF nije revija, ni presek, ni smotra, da uspeh i prestiž nisu njegov cilj.

- On postoji da bi učestvovao u istoriji stvaranja filmova, da bi svake godine pokazao jedan film koji će nekom promeniti život i pomeriti granice, film koji će nekog zbuniti, uplašiti, naljutiti - kazala je ona.

Ove godine FAF je u znaku 1967. godine, te će u okviru istoimenog programa biti prikazano 11 jugoslovenskih filmova nastalih te godine.

- Festival je ove godine posvećen našim velikim rediteljima koji su direktno učestvovali u kreiranju svetske filmske istorije. Neki od njih su ovde sa nama, a tu ste i vi koji ćete uživati u umetnosti i jednog dana praviti filmove koji će menjati živote. Možda smo mi mali, ali nam priče mogu biti velike i tako u ime onih kojih više nema i vas koji dolazite, proglašavam ovaj festival otvorenim - rekla je Marković.

Predsednik Saveta festivala Srdan Golubović izrazio je zadovoljstvo što FAF otvara umetnica u čijim delima se oseća duh '67. i "crnog talasa", bunta i neprihvatanja, autentičnosti, duh Džimija Barke koga je u filmu "Kad budem mrtav i beo" tumačio Dragan Nikolić koji se nalazi i na plakatu festivala.

- Duh "67 nas podseća da smo bili deo velike kinematografije i kulture, toliko velike da su u jednoj godini nastali "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, "Jutro" Puriše Đorđevića, "Ljubavni slučaj službenice PTT" Dušana Makavejeva, "Buđenje pacova" i Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića - rekao je Golubović.

On je podsetio da je iste godine u Hrvatskoj snimljen film "Breza" Ante Babaje, a u Bosni "Mali vojnici" Bahrudina Čengića.

- Možda još važnije je bilo što je ta kinematografija predosetila, nagovestila i anticipirala 1968. godinu koja je promenila svet, okrenula ga naglavačke, godinu promene, pobune i zajedništva - primetio je reditelj.

Zanimljivo je, smatra Golubović, da je 50 godina kasnije u filmovima koje ćemo gledati na Festivalu autorskog filma savremeni filmski junak potpuno drugačiji čovek od junaka tog doba.

 - Savremeni filmski junak je čovek bez hrabrosti da menja svet oko sebe, čovek koji živi u stalnom strahu od gubitka posla, a koji na leđima nosi teret kredita. To je čovek izgubljenog dostojanstva, zaboravljenih ideala, bez empatije solidarnosti, otuđen, usamljen, sebičan, potpuno drugačiji junak od donkihotovskog, buntovnog junaka kao što je bio Džimi Barka -  istakao je Golubović.

Direktor FAF-a Igor Stanković rekao je da smo već dve decenije svedoci da je to skroman, neupadljiv festival bez crvenog tepiha, ali uvek sa punim salama i publikom koja ga iskreno voli.

- Festival čine ljudi koji učestvuju u njegovom stvaranju i kada ga vole onoliko koliko ga oni vole, onda i čudne stvari koje se dese, oduševe vas kao kada vam prošlogodišnji pobednik javi da će doći kada dobije azil u Americi, što će se desiti za 10 godina ili kada kirgijskom reditelju, predsedniku žirija, par dana pre početka treba da obezbedite vizu tamo odakle dolazi, a to je Tokio -  ispričao je Stanković, nasmejavši posetioce u Domu omladine.

Duh 1967. godine, trenutka najveće dosegnute slobode, kreativnosti i različitosti u istoriji našeg filma, vodio je selektore u sastavljanju programa ka autorima dovoljno odvažnim da pomeraju zadate granice i dovoljno buntovnim da dovode današnji poredak u pitanje.

Tokom devet festivalskih dana u 11 bioskopskih dvorana publika će imati priliku da pogleda 91 film što je rekordan broj, a festival će ugostiti više od 30 autora, producenata i selektora programa iz celog sveta.

Od 22 filma u Glavnom programu, devet se takmiči za Gran pri "Aleksandar Saša Petrović", koji će dodeliti žiri u sastavu: kirgijski reditelj Aktan Arim Kubat, selektor kanskih programa "Izvestan pogled" i "Kinofondacija" Loren Žakob i direktorka programa ACID Fabijena Anklo.

Reditelj Slobodan Šijan odabraće najsinematičniju sekvencu u igranom filmu kome će pripasti nagrada profesora Vlade Petrića, koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića.

Tu su i program "Hrabri Balkan", "Bande A Part", "Focus France", a FAF je i ove godine domaćin regionalnog edukativnog programa Gete institute "First Films First" i Francusko-srpskih susreta.

Maja Gašić

Autor