Nisu ga zaboravili: Filmski festival u Torontu posvećen Draganu Nikoliću

Autor:

01.11.2016 18:23

Foto:

Foto:



Legendarni glumac Dragan Nikolić, doživeo je ono što je malo ko imao prilike.  Iza njega je ostalo stotine filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga, koje su ga učinile besmrtnim. Toronto Serbian Film Festival, koji će biti održan od 3. do 13. novembra, biće posvećen upravo Draganu Nikoliću koji je svojevremeno bio gost festivala sa filmovima "Zona Zamfirova" i "Lavirint".

Kako prenose agencije festival će otvoriti film "Dnevnik mašinovođe" scenariste i reditelja Miloša Radovića, ovogodišnji srpski kandidat u trci za Oskara za filmove sa neengleskog govornog područja, prenose agencije.

Na programu će biti i "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Burek" Vladimira Nikolića, "Braća po babine linije" Radoša Bajića, "Heroj i kazna" Nebojše Pajkića i Ilije Labala, "Čujte, Srbi" Gorana Vukčevića.

Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarni film Slobodana Ivetića "Magija scenografije", napravljen povodom dodele "Zlatnog pečata" Jugoslovenske kinoteke svetski priznatom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću, kao i kratke filmove Vladimira Paskaljevića i mladih srpskih sineasta sa ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu.

Pesnikinja i profesor sa Sorbone Nina Živanović predstaviće svoju novu knjigu "Cmok" i održati predavanje o Milošu Crnjanskom, Martin Candir predstaviće fotografije Hilandara u Konzulatu Srbije u Torontu, a gosti će biti i Mark Leger iz Montreala koji se bavi jugoslovenskim i srpskim filmom i Goran Vukčević, autor dokumentarca o Arčibaldu Rajsu.

U okviru festivala razgovaraće se i o snimanju igranog filma o Svetom Savi po romanu Milovana Vitezovića.

Na dosadašnjih 15 izdanja festivala prikazano je više od 100 srpskih filmova koje je videlo preko 35.000 gledalaca.

Prethodnih godina filmovi sa festivala reprizirani su i u Kičeneru, Otavi, Vankuveru i Čikagu.

Komentari. (0)

Loading