Ono malo časti: TV premijera domaće istorijske drame

Autor:

08.11.2016 12:40

Foto:

Foto:



U petak 11. novembra, na RTS 2 od 21.00 čas, Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a premijerno prikazuje televizijski film "Ono malo časti", proizveden u produkciji RTS. Film je snimljen prema motivima pozorišnog komada Bratislava Petkovića "Legija časti", koju je, zajedno sa autorom drame, napisao reditelj filma Filip Čolović.

Oktobra 2001. godine u Beogradu novinarka rubrike "Aktuelnosti" radi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom srpskog borca iz prvog svetskog rata Temeljka i bivšim udbašem, koji je i sam sada penzioner i živi povučeno u jednoj baraki.

Razgovor ih odvodi u 1953. godinu. Tanasko oživljava sećanje na tadašnji susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani u vreme posete Nikite Hruščova Jugoslaviji.

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do 2001. godine, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

Uloge u TV filmu "Ono malo časti" tumače: Ljiljana Blagojević (Milunka Savić), Miodrag Krstović (Blagoje Petković), Toma Kuruzović (Tanasko Rakić), Nikola Rakočević (Tanasko Rakić, u mladim danima), Sonja Kolačarić (novinarka) i Vladislav Mihailović (fotograf).

Scenografi su Dragoslav Ivković i Aleksandar Cvijanović, kostimograf Aleksandra Aleksandrić, kompozitor Srđan Marković, montažer je Ivan Vasić, a direktor fotografije Periša Đinđić. Scenario i režija: Filip Čolović.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading