Kako Frano Lasić gastronomijom osvaja žene

Autor:

01.01.2022 18:00

Foto:

Foto:

Odlučni u nameri da im svaki dan bude praznik, Frano i Milena Lasić uspešno se dopunjuju za stolom i šporetom: glumac je zadužen za kreiranje ukusnih jela iz različitih gastronomskih tradicija, dok je slikarki pripala uloga glavnog dizajnera trpeze



Kao i u većini drugih segmenata života, bračni par Lasić, Frano (67) i Milena (36), vešto je podelio uloge i u kuhinji. Tako je glumac glavni šef čiji je zadatak spremanje najukusnijih đakonija, dok je slikarka i dizajnerka nakita zadužena za ukrašavanje trpeze, što je posebno inspirativan posao tokom praznika. To je inače period koji najviše vole i sa velikom radošću u svom domu ugošćavaju familiju i bliske prijatelje.

Za Frana su dani uoči Božića uvek bili veoma važni jer ih je provodio sa najbližima, roditeljima i sestrom, u porodičnoj kući u Dubrovniku.

- Godinama sam putovao i živeo širom sveta i jedini period kada bismo svi uspeli da se okupimo bio je na katolički Božić. Na Badnje veče bili bismo kod moje sestre, na trpezi bi se našla posna jela, bakalar, hobotnica i drugi morski plodovi, dok je sutradan ručak pravila majka. I ove praznike provešću kod nje, zajedno sa sestrinom porodicom.

Svaki dolazak u rodni grad vraća ga i u dane mladosti. Ima utisak da su tada slavlja i praznična euforija bili veći.

Pročitajte i Milena i Frano Lasić - Nikolas najlakše zaspi uz zvuk fena

Foto: Jovanka Bojković

 

- Volim taj osećaj uzbuđenosti i radosti, to mi prija. Kod nas je bio običaj da se omladina doteruje za Badnji dan. Svi obuku odela i svečane haljine i to je baš lepo da se vidi. Divno je kad se poštuje tradicija, mada se, moram priznati, najradije sećam nekih jednostavnih slavlja, bez ikakvog luksuza, s društvom iz srednje škole. Odemo na Jahorinu i blizu neke od ski-staza iznajmimo kuću, pa kuva ko šta stigne i ume, dok smo tokom dana na stazama.

SKIPEROVA TAJNA

Ne treba im poseban povod za provod uz dobro piće ili hranu. A Milena, koja je nedavno pokrenula portal Bonžur, čija je glavna urednica, uvek se pobrine da ambijent lepo izgleda.

- Nas dvoje rado okupljamo društvo. Milena obožava da dekoriše, najčešće popali sve sveće po stanu, predivno ukrasi sto, i uz neku finu muziku začas napravimo dobru atmosferu. Za kuvanje sam zadužen ja, to ne dam nikome i u tome stvarno uživam, smiruje me i razbistri mi glavu. Znam da pravim sve osim kolača, razne ribe i mesa na hiljadu načina, kao i testeninu. Godinama sam bio skiper na brodu, naučio sam da uporedo spremam i perem, pa kuhinja uvek blista. Dok kuvam, volim da sipam čašu vina, pustim muziku i odlično se zabavim. Kad smo sređivali stan, insistirao sam na tome da kuhinja bude odvojena od dnevne sobe i trpezarije, jer ne razumem to moderno shvatanje arhitekture i otvorenog prostora u kome se svuda širi miris sarme ili ribe - priznaje Frano, dok Milena otkriva da je i ekspert za tradicionalne specijalitete:

- Frano je veliki gurman, svaki obrok jede polako i s uživanjem. Uz njega i ja to polako postajem, s velikim zadovoljstvom pojedem sve što spreme moja mama ili on. Omiljeni su mi balakar na razne načine, hobotnica, pašteta od tune, marinirani inćuni, pohovane sardele, kao i plodovi mora. Za praznike su na trpezi najčešće pečenje sa krompirom, kupus ili zelje sa rebarcima, francuska salata, dalmatinski pršut. Obožavam testenine, a od mesa jedino nisam u ljubavi sa svinjetinom. Vizuelni utisak mi je veoma važan, pa se potrudim da sto bude zanimljivo aranžiran, da hrana može da se “jede” prvo očima.

 

Ceo tekst pročitajte u novoj Gloriji!
Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading