Čudotvorni recept Eve Ras: Ovom supom vekovima su se lečile jevrejske porodice

Autor:

07.11.2021 15:00

Foto:

Foto:

Poslednjih godina, zbog zdravstvenih problema, glumica i književnica Eva Ras morala je da redukuje svoj jelovnik, na kome su, posle čestih izmena, ostali samo supa i kaša od ovsenih pahuljica



Kako se decenijama bori s opakom bolešću, glumica i književnica Eva Ras (80) naučila je da sluša svoj organizam. Može da jede samo dobro skuvanu i oceđenu kašu od ovsenih pahuljica i supu od petla. Mašta da ponovo oseti ukus korice hleba.

Pročitajte i Eva Ras tvrdi - Glumci su jeftina radna snaga!

Marko Poplašen

 

Sa radošću pravi supu od petla po staroj jevrejskoj recepturi.

- U jevrejskoj tradiciji je da se, kada se neko razboli, zakolje petao i od tog mesa skuva supa, koju bolesnik pije. Imam jednu divnu ženu na Kalenić pijaci koja mi jednom mesečno donese starog petla. Od te supe ja koristim samo tečnost, koju sipam u flaše i uvek je imam u frižideru. Meso, povrće i knedle pažljivo spakujem i okačim kod kontejnera. Uvek neko uzme tu hranu i zato posebno posvećeno spremam supu od petla. Kuvam za sebe i nekoga za koga i ne znam ko je. Meso stavim u hladnu vodu i čekam da provri, tako treba, a ne kao što to radi Džejmi Oliver i spušta meso vrelu vodu. Supa od petla se kuva na najnižoj temperaturi od posle podne do sutra ujutro. Meso pevca je tvrdo, mišićavo, jer je morao stalno da trči i opslužuje tolike kokoške, i zato je neophodno dugo da se kuva. Posle nekoliko sati dodam šargarepu, peršun, crni i beli luk, papriku, zrna bibera i obavezno selen, koji je lekovit. Uzgajam ga kod mene na balkonu i što ga više čupkam to bolje raste. Posle deset-dvanaest sati odvojim džigericu od opne, pomešam je sa jajima i grizom ili maces brašnom, koje se dobija tako što se samelje maces, odnosno beskvasni hleb, od toga napravim knedlice i sve zajedno ostavim da se još krčka. Na kraju supu procedim. Kroz vekove su se njome lečile jevrejske porodice.

  Ceo intervju pročitajte u našoj Gloriji!

Komentari. (0)

Loading