Kako da brzo, lako i zdravo pripremite uskršnja jaja?!

Autor:

08.04.2021 18:00

Foto:

Foto:

Farbanje jaja je događaj kojem su raduju deca širom sveta. Međutim, današnji tempo života, mnogima ne dozvoljava da odvoje previše vremena u svrhu održavanja tradicije. Evo nekoliko trikova da ubrzate proces i obradujete ukućane šarenom trpezom



Bliži se jedan od najradosnijih praznika, koji se po tradiciji proslavlja u krugu najvoljenijih. Obično se za Uskrs iznosi bogata trpeza, a glavna zvezda svakog obroka su uskršnja šarena jaja.

Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih boja, crvenih jaja ili onih farbanih u lukovini, ili ste skloni eksperimentisanju i modernijim pristupima bojenju jaja, u nastavku teksta pronaći ćete nekoliko trikova koji će vam pomoći da najlakše i najbrže stignete do zadivljujućih rezultata.

Pročitajte i Ana Ivanović - Luka slavi dva Uskrsa (foto)

StudioBarcelona iStock Getty Images Plus via Getty images

 
Kako izbeleti jaja na prirodan način?

Da bi jaja najbolje "primila" boju, bilo prirodnu ili veštačku, potrebno je da njihova ljuska bude potpuno bela. Ako niste u mogućnosti da kupite ovakva jaja, evo načina da ona regularna dovedete do savršene beline.

Za beljenje će vam biti potrebno samo alkoholno sirće i voda u razmeri 1:1. Na primer, biće vam potrebna po jedna čaša od obe tečnosti kako biste izbeleli tri jaja.

Pročitajte i Remek-delo u malom - Uskršnje jaje po meri Nataše Bekvalac (foto)

Sergey Polkovnikov iStock Getty Images Plus via Getty images

 

Ako želite da pripremite veću količinu odjednom, srazmerno povećavajte količinu tečnosti.

Jaja prelijte sirćetom i vodom, pa ih stavite na jaku vatru. Kad voda proključa, na površini će se pojaviti pena.. Smanjite vatru i kašičicom uklonite svu penu. Kuvajte jaja deset minuta, ocedite ih i isperite hladnom vodom. Pre farbanja obrišite ih krpicom kako biste uklonili mrlje, ali njima rukujte oprezno jer je ljuska tanja zbog kuvanja u sirćetu.

Brze tehnike farbanja jaja

Sada dolazi onaj najzabavniji deo - ukrašavanje. Jeste li znali da puno namirnica, odnosno povrća koje imate u kuhinji jajima daje određenu boju? Crvenu tako možete postići uranjanjem jaja u sok kompota od višanja, ružičastu boju će dati cvekla, smeđu ćete dobiti od ljusaka luka ili od kafe, a žutu od kurkume ili maslačka. Potom, zelena se dobija kuvanjem u spanaću, koprivi ili peršunu, plava od soka borovnica ili crvenog zelja, a ljubičasta od crnvenog vina.

Pročitajte i Posle Uskrsa - Dijeta s jajima topi 8 kg za dve nedelje

Ako ste u stisci s vremenom, jaja možete obojiti navedenim povrćem ili se oprobati u ovih nekoliko tehnika:

Bojenje salvetom

Skuvajte jaja i ohladite ih. Svako jaje posebno zamotajte u salvetu ili papirni ubrus. Na nju stavite boju u kojim god kombinacijama želite. Jaja potom isprskajte vodom (ne skidajući ubruse). Oprezno stisnite ubrus da se iscedi višak vode i ostavite jaja da se suše preko noći.

prntscrn youtube

Farbanje preko aluminijumske folije

Prvo, izgužvajte pa odmotajte veliki četvrtasti komad aluminijumske folije, zatim foliju prekrijte akrilnom bojom. Postavite jaje u sredinu folije i lagano ga folijom i preklopite. Nežno pritisnite, a zatim izvadite jaje i ostavite da se osuši.  Tako uradite sa još nekom bojom na istom jajetu, ako želite da jaje bude šareno.

prntscrn youtube

 

Bojenje preko čipke

Stavite komadić čipke preko jajeta i umočite ga u boju. Pustite neka se jaja malo ohlade i potom uklonite čipku. Dobićete predivne i unikatne oblike na jajima u zavisnosti od čipke koju ste odabrali da vam posluži u bojenju.

Otisak bilja

Jedna od najstarijih tehnika farbanja jaja jeste ona sa otiskom raznih biljaka. Još su bake naših baka koristile ovaj način dekorisanja, a ova tradicionalna tehnika, zahvaljujući svojoj lepoti, nikada nije izašla iz mode. Postupak je isti kao i prethodni, samo što se umesto čipke na jaja stavljaju listovi deteline, koprive, peršuna i slično. Svako jaje stavite u najlonsku čarapu, na jednu njegovu stranu list biljke, a najlonku potom zavežite kako se list ne bi pomerao. Jaja potom skuvajte u ljusci luka ili nekoj drugoj boji, uživajte u vašim malenim remek-delima.

Madeleine_Steinbach iStock Getty Images Plus via Getty images

 
Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading