Kad ne znate šta ćete za doručak ili večeru, napravite ovaj brzi specijalitet

Autor: Lana Dedić

25.01.2021 10:40

Foto: Izvor:Gloria.rs/LD, Foto:freeskyline/Getty via Guliver



Pitate se šta da spremite za doručak ili večeru, a da se dopadne svim ukućanima? Deca ne jedu ljuto, vi izbegavate meso, a suprugu smeta sir? Kako usaglasiti različite prohteve, ograničen budžet i slobodno vreme za pripremu? Napravite punjena jaja, koja su odličan izbor bez obzira na doba godine.

Skuvajte ih, a onda filujte u skladu sa individualnim željama ukućana.

Punjena jaja

Sastojci:

tvrdo kuvana jaja
domaći majonez (ako ga ne jedete, koristite grčki jogurt)
biber
so
senf
začini i začinsko bilje po vašem izboru (origano, kari..)
drugi dodaci (slaninica, šunka, sir, povrće...)

Priprema:
Tvrdo kuvana jaja oljuštite, a zatim prepolovite. Izvadite žumanca, izgnječite ih i pomešajte sa majonezom, senfom i začinima. Dobili ste osnovnu smesu koju dalje nadograđujete različitim sastojcima. (Pročitaj: Savršenu liniju Iva Štrljić pripisuje čvrstom karakteru, a za doručak preferira ovaj slatkiš).

U fil možete dodati izgnječen avokado, sitno naseckanu slaninicu, izrendan sir ili komadiće barene piletine. Ako u frižideru imate ostatke povrća (kukuruz, brokoli, paprika...), takođe ih možete iskoristiti. Jaja možete puniti i dimljenim lososom ili tunjevinom iz konzerve.
Ako ste ljubitelj ljutog, u smesu kojom punite jaja dodajte malo iseckanih ljutih prapričica. (Pročitaj: Neodoljive, a lake za pravljenje – Pogačice sa origanom i belim lukom)

Ukus možete obogatiti i čili sosom ili nekim voćnim sokom (nekoliko kapi limunovog ili nekog drugog soka).

Kad napravite fil, sipajte ga u belanca kašičicom, vodeći računa da ih ne oštetite. Ukrasite površinu različitim posipom - to će doprineti da budu vizuelno primamljivija (peršun, mirođija, aleva paprika).

Punjena jaja služe se hladna, ali ne mogu se zamrznuti jer će im tekstura postati gumenasta.

Savet plus: skuvajte nekoliko jaja više nego što vam je potrebno. Neće se sva dobro oljuštiti, tako da je najbolje imati spremljenu rezervu. Za razliku od nekih drugih specijaliteta, kod ovog je izgled podjednako važan kao i sam ukus. Prijatno!

Lana Dedić

Autor