Prirodnim putem do oporavka: Zdravlje na usta ulazi

Autor: Vanja Vladičić

21.08.2020 10:25

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:guliver/getty, instagramMed umesto antibiotika?

Med može biti bolji od konvencionalnih tretmana u lečenju kašalja, zapušenog nosa, bolova u grlu, pokazuje naučna studija, a prenosi Gardijan. Uz to, reč je o jefitnoj i lako dostupnoj supstanci koja gotova da nema nikakvih nuspojava.

Lekari bi med mogli preporučivati kao adekvatnu alternativu antibioticima, koji se često propisuju za takve infekcije, iako nisu potpuno efikasni, rekli su naučnici sa Univerziteta u Oksfordu. Infekcije gornjih disajnih puteva (URTI) utiču na nos, grlo, glasne žice i vazdušne prolaze (bronhi) koje vode iz dušnika u pluća.

Edita Aradinović svakom fotografijom napravi totalni haos! (foto) 

Postoje podaci da se med koristi u lečenju bolesne dece, a dugo se upotrebljava i kao kućni lek za lečenje kašlja i prehlade. Međutim, dokazi o njegovoj efikasnosti protiv niza simptoma gornjih disajnih puteva kod odraslih nisu sistematski preispitivani.

Placebo efekat

Da bi se pozabavili ovim problemom, naučnici su pregledali baze podataka relevantnih studija uporedivši med i preparate koji su ga uključivali kao sastojak sa uobičajenim načinom nege – uglavnom antihistaminicima, ekspektoransima, sredstvima za suzbijanje kašlja i lekovima protiv bolova.

Otkrili su 14 delotvornih kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo 1.761 učesnika različitog uzrasta.

Analiza podataka studija pokazala je da je med bio efikasniji u eliminisanju simptoma bolesti od uobičajene nege, posebno učestalosti i jačine kašlja. Dve studije su pokazale da simptomi traju jedan do dva dana manje među onima koji su lečeni medom.

Ana Nikolić brižna majka: Dragoceni momenti

Međutim, naučnici Hibatulah Abuelgazim sa Medicinske škole Univerziteta u Oskfordu, Šarlot Alburi i Džozef Li iz “Nuffield” dobrotvorne organizacije primetili su da je med kompleksna supstanca, a ne jednoličan proizvod.

Takođe su istakli da su samo dve studije uključivale placebo i napomenuli da je potrebno uraditi više takvih studija pre nego što se donesu definitivni zaključci.

Naučna studija dokazala efikasnost meda u lečenju

Infekcije gornjih disajnih puteva su najčešći razlog za propisivanje antibiotika. Ipak, budući da je većina URTI virusna, upotreba antibiotika je i neefikasna i neprimerena”, rekli su autori studije za časopis “BMJ Evidence Based Medicine”.

Oni sugerišu da bi med mogao da pruži pogodnu alternativu kada lekari žele da propisuju nešto što je sigurno za lečenje simptoma gornjih disajnih puteva.

“Med je često korišćen kao lek i to je dobro poznato pacijentima. Takođe je jeftin, pristupačan, ne može lako da se pokvari. Kada lekari propisuju terapiju za lečenje bolesti URTI (gornjih disajnih puteva), preporučujemo da to bude med, kao alternativa antibioticima, navode autori studije.

Med je efikasniji i manje štetan od uobičajenih alternativnih metoda lečenja i budući da je otporan, njegovi neželjeni efekti su gotovo nepostojeći”, zaključuju autori studije.

Keli Bruk: Moje vreme nije prošlo, ljudi stare, prihvatite to!