Iva Ilinčić i Mina Sovtić: Kazna za čokoladni greh

Autor:

04.05.2019 14:56

Foto:

Foto:



Bez obzira na mladost i nedostatak iskustva, glumice imaju profilisan gastronomski stav: dok Iva Ilinčić uživa u hrani bez pardona, posle čega se kažnjava surovim vežbama u teretani, Mina Sovtić je od detinjstva vegetarijanac nespreman ni za povremeni flert s mesom

Mlade glumice i dobre drugarice Iva Ilinčić (24) i Mina Sovtić (24), partnerke iz serije “Žigosani u reketu”, ne dele istu strast prema kulinarstvu. Dok bi Mina, kćerka naše proslavljene dramske umetnice Anice Dobre, komotno mogla da bude šef u vegetarijanskom restoranu, Iva zna da skuva samo osnovne stvari, tek da ne bude gladna.

Iva Ilinčić: Kako u kućnoj radinosti napraviti masku za negu lica

- I dalje živim s roditeljima pa u kući uvek imam da pojedem nešto sveže, tek napravljeno. Ne zalazim u kuhinju bez preke potrebe, mada je bilo momenata kad u naletu euforije poželim nešto da spremim. Ta euforija obično traje veoma kratko - priznaje Iva i dodaje: - Verujem da ću hranom početi da se bavim kad se budem osamostalila. Za sada se sama pobrinem za doručak, obično su to ovsene pahuljice s bananama, malinama i čija semenkama. Umem da skuvam jaje, napravim tost i topli sendvič, pastu sa sirom, pavlakom ili tunjevinom.

Za razliku od nje, Mina je u osvajanje kulinarske slobode krenula još sa osam godina.

- Moja ljubav prema hrani datira od malih nogu, ali sam s pripremom obroka počela malo pošto sam krenula u osnovnu školu. Gledajući svoju baku kako kuva, poželela sam da se i ja za šporetom snalazim dobro kao ona. Isprva su mi roditelji zabranjivali da ulazim u kuhinju, ali pošto su oni vikendom spavali malo duže, budila sam se pre njih kako bih spremila doručak. Onda sam ih budila i donosila im hranu u krevet. To im se mnogo sviđalo i dali su mi dozvolu za boravak u kuhinji.

KUMOVA VINSKA ŠKOLA

U početku je za sobom ostavljala haos, dok je danas pedantnija i više ne kuva samo vikendom.

Mina Sovtić: Mama je mislila da je gluma moj trenutni hir

- Skoro sam pozvala društvo na večeru. Poslužila sam im bruskete sa paradajzom, rukolom i mocarelom, a pored toga losos, pirinač i prokelj sa parmezanom. Pravim i velike ručkove. Mada sam iz etičkih razloga prestala da jedem meso i ribu, pripremim ih za druge ako žele. Ono u čemu istinski uživam jeste priprema kolača, pita, suflea, tiramisua. Dopada mi se azijska kuhinja. Omiljene su mi njihove čorbice sa kokosovim mlekom, kineske paste, bilo šta sa tartufima.

Za razliku od Ive koja je mesožder, Mina je vegetarijanac.

- Bila sam baš mala kad sam shvatila kako meso stiže u moj tanjir. To saznanje je bilo vrlo traumatično za mene i iako sam jedva znala da govorim, izjavila sam kako ne želim više da ga jedem. Roditelji su me u početku terali, jer su mislili da ću ostati neuhranjena, da nije zdravo za tako malo dete da ne konzumira meso. Dugo sam bila vegetarijanac i onda sam u srednjoj školi poklekla. Ne želeći da se izdvajam iz društva, kad su ostali naručivali meso, radila sam to i ja. Međutim, ubrzo sam shvatila da mi nije bitno šta ko misli i počela da praktikujem samo ono za šta verujem da je ispravno.

Mini ne prija svaka vrsta alkohola, ali se s posebnim zadovoljstvom prepušta uživanju u čaši vina.

- Razumem se u to piće zahvaljujući kumu Peri iz Španije, koji tamo ima ogroman vinski podrum. Vino je njegova strast i on ne može da zamisli obrok bez njega. Kad sam bila mala, stalno smo ga posećivali, i onda bi mi on objašnjavao kako ona crvena moraju da oksidišu, a bela ne, pa onda nema poente da ih vrtimo u čaši. Učio me sortama grožđa i pričao kako su neka vina precenjena. Njegov savet u vezi sa njima koji sam usvojila jeste taj da ne treba da budemo snobovi i po svaku cenu uzmemo skupo vino, već da je najbolje ono koje nam se dopada. Vino je aroma koja upotpunjava jelo.

Kako imaju malo godina, pa je shodno tome i njihova zbirka gastronomskih dogodovština tanka, nikad nisu zavodile hranom.

Marko i Milica Janketić: Porodični konsenzus oko cicvare

- Cenim muškarce koji znaju da kuvaju. Takav je moj prijatelj sa klase Nedim Nezirović - kaže Iva i nastavlja: - Ako bi neko hteo da me zavede jelom, trebalo bi da napravi pastu sa piletinom i brokolijem poput njegove. Prija kad muškarac kuva, ali najčešće ne nailazim na takve. Evo i moj tata ume samo da isprži jaje na oko, eventualno da skuva viršle.

Mina ne manipuliše svojim kulinarskim veštinama, ali je svesna njihove moći.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mina Sovtic (@knife_afterdark) дана 22. Јул 2018. у 7:04 PDT

- Ne verujem da hrana deluje kao afrodizijak, ali mislim da čovek kada jede čokoladu ili pije vino, odnosno konzumira nešto što mu prija, može da spusti gard i postane opušteniji, otvoreniji da bude zaveden.

RANDEVU SA SUTLIJAŠEM

Mada ume da spremi i najkomlikovanije jelo na svetu i zaljubljenik je u različite kuhinje, Mina bi za svoj poslednji obrok odabrala nešto vrlo jednostavno.

Ivana Dudić: Težak razvojni put osvedočene čokoholičarke

- Bio bi to domaći, dobro začinjeni pomfrit. Obično ga pravim tako što pomešam slatki i običan krompir. Konzumiram ga sa kečapom i majonezom u koji stavim malo ljutkastog harisa sosa. Uz to moram da dodam veoma kiselu zelenu salatu. To je moja hrana za uživanje koju jedem samo onda kad sam super raspoložena, a izbegavam je kad sam neraspoložena ili tužna. Doduše, tad obično ništa ne jedem.

Da mora da bira da do kraja života jede samo jedno jelo, Iva bi želela da to bude džinovska palačinka sa sladoledom, kilogramom eurokrema, bananama, višnjom, čoko-keksom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Iva Ilinčić (@ivailincic) дана 1. Апр 2019. у 8:45 PDT

- Opsednuta sam slatkišima, mislim da bih mogla da smažem kilogram čokolade dnevno. Nikad ne stanem posle jednog reda, uvek idem do kraja. Obožavam sladolede, palačinke, sutlijaš. Slatke stvari mogu da me učine srećnom. Znam da nisu zdrave, ali to je jače od mene - čim sam u nekom emotivnom raskoraku, posegnem za slatkišima.

Milica Zarić i Marko Živić: Prasetina je najukusnija na premijeri

Posle uživanja dolazi vreme iskupljenja u teretani.

- Ne volim da treniram, ali se trudim. Išla sam na trčanje, plivanje, u teretanu, vežbala sa ličnim trenerom. Nedavno sam postala opsednuta pilates reformerom, spravom koja aktivira mišiće za koje niste ni znali da postoje. Umrete posle sat vremena vežbanja, kao da ste dizali tegove i uradili sto čučnjeva, ali je na kraju osećaj mnogo dobar. Kad me mrzi da odem na trening i na kraju se nateram, nikad ne zažalim, jer vežbanje pozitivno utiče na psihu - konstatuje Iva.