Anja Alač: Izbirljivi ljubitelj slatkiša

Autor:

09.12.2018 15:00

Foto:

Foto:



Glumica je samostalno savladala osnove gastronomije zbog čega ukusne obroke priprema brzo, a kako se retko pridržava recepta, u svako jelo ubaci po kafenu kašičicu mašte i strasti

Kako se rano osamostalila, na početku dvadesetih, glumica Anja Alač (30) naučila je mnogo toga da kuva, a ovog leta napravila je i svoj prvi domaći džem, na koji je s razlogom ponosna.

- Kad sam letos bila na Divčibarama, gde imamo porodičnu kuću, brala sam šljive u podnožju Maljena i prvi put u životu pravila džem od njih. Našla sam neki jednostavan recept na instagramu i ispao je odlično. Pasterizovala sam ga i sada čekam sneg da ga jedem uz crni tost i čaj, i da ga ponudim drugima. Sledeće godine planiram da spremim i više. Kada sam videla koliko šljiva sam nabrala, pomislila sam da će na kraju biti mnogo džema. Međutim, to se nije desilo jer se procesom kuvanja od desetine kilograma dobije tek nekoliko tegli. Osećala sam veliko zadovoljstvo što sam sama napravila džem. Prijatelji kojima sam pomagala u pripremi soka od paradajza poklonili su mi nekoliko flaša, a kupila sam i domaći džem od kajsija. Sa Divčibara volim da donosim i druge domaće namirnice, pre svega stariji kozji sir.

SNAŽNO I KALORIČNO

Kao samouki kulinar uvek se oslanjala na znatiželju. Zahvaljujući njoj prošla je mnogim kuvarskim glavnim putevima, ali i skrivenim stazama i puteljcima na kojima je otkrivala kako se slažu ukusi ili kombinuju određena jela i pića.

- Kada sam se pre devet godina osamostalila, nisam znala da kuvam, ali bila sam radoznala i s vremenom sam dosta toga naučila. Obroke pripremam skoro svaki dan. Ako sam u vreme ručka kod kuće, obavezno napravim nešto. Hranu naručujem samo kada imam mnogo obaveza. Gledam i TV emisije o gastronomiji, ali nikada ne zapisujem pripremu jela i ne pamtim savete. Recepte prilagođavam svom ukusu i za svako jelo treba mi najviše pola sata. Recimo, za pečurke s pirinčem i salatom. Rado se opredeljujem i za nudle. Moj tanjir uvek izgleda kao da je sa švedskog stola - svega bude pomalo. Često dodam sir ili humus kao prilog. Ponekad sama pravim humus, ali opet prilagođen mom ukusu, a to znači sa malo više belog luka, što nije dobar izbor kada imam probu ili predstavu. Domaće specijalitete, za koje je potrebno izdvojiti više vremena, poput sarmi ili punjenih paprika, ne kuvam.

Da je hrana u društvu slađa, pravilo je u koje i ona veruje.

- Posebno je to slučaj s kolegama iz Beogradskog dramskog pozorišta. Nije nam potreban povod da donesemo hranu i da se zajedno počastimo. Kada po ceo dan radim, jedem ono što nam se pripremi, kao što je to bilo prošlog leta na snimanju novih epizoda serije “Urgentni centar” gde igram doktorku Jasminu Stojšić. Tada su temperature bile visoke, a hrana tradicionalna, jaka i kalorična, ali kako uživam da obedujem u društvu i ne smatram da leti obroci moraju da budu lagani, nisam se protivila.

Iako tvrdi da joj kuhinja nije sređena “kao pod konac”, voli da je sve uredno i čisto u prostoru gde priprema hranu. Ima i omiljeno posuđe.

- Najradije kupujem šolje za čaj, čajnike i šolje s tacnom. Veliki sam ljubitelj čajeva, dan započinjem ovim napitkom, i svi su mi lepi. Moja najdraža šolja za čaj je stara dvanaest godina i još je koristim, premda se malčice oštetila. Neobičnog je, duguljastog oblika, a na njoj je slika Odri Hepbern. Kada više ne budem mogla da pijem iz nje, pretvoriću je u vazu za cveće, neću je baciti. Rado upotrebljavam i drveno posuđe, kašike posebno, i zemljane posude. To mi je baš lepo kada je jedno s drugim.

SAN GLADNOM NE VERUJE

Pazi da telo drži u formi, a na rigoroznu dijetu bi pristala samo zbog uloge.

- Kao i sve žene ponekad sam na dijeti, a ona kod mene podrazumeva da smanjim unos nekih namirnica ili veličinu obroka. Ne bih mogla da se striktno pridržavam određenog režima šta smem za koji obrok da jedem i u kojoj količini. Tako nešto bih prihvatila samo ukoliko bi neka uloga zahtevala da za kratko vreme izgubim na težini. Dosta vežbam zbog kondicije koja je neophodna za moj posao, pa mi ozbiljnije dijete nisu ni potrebne. Sem što redovno radim jogu, trčim, plivam i idem na boks. Pravilo je da se dva-tri sata pre predstave ne jede. Uoči odlaska u pozorište obično uzmem voće ili neki smuti. Sat posle silaska sa scene, kada mi padne adrenalin, a pojavi se glad, obično ne konzumiram ništa, ili uzmem nešto malo, sem ako nisam baš toliko gladna da ne mogu da zaspim. Tada jedem, jer ne volim da mučim sebe.

Poslastice su joj drage, ali nije joj svejedno za koju će se opredeliti.

- Slatkiši su mi velika slabost, međutim, veoma sam izbirljiva kad su oni u pitanju. Nekad poželim čokoladu, nekad štrudlu s makom, čizkejk ili voćni smuti koji sama pripremam. Jedna od omiljenih poslastica mi je keks sa lešnikom. Zdravu verziju keksa pravim sama od spelte, cimeta i meda. Ukusan je i hranjiv, ali pošto se ne stavlja prašak za pecivo, mekan je samo dok je svež. Kao i sve drugo spremam ga tako što recept koji nađem na instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži malo prilagodim svom ukusu. Uvek nešto isprobavam i improvizujem i za sada mi dobro ide.

Maja Gašić

Autor