Leontina Vukomanović: Nežna simfonija sirovog povrća

Autor:

29.01.2017 18:23

Foto:

Foto:



Kantautorka Leontina Vukomanović (46) ima vrlo nekonvencionalan odnos prema hrani i njenoj pripremi. Jelovnik je bazirala uglavnom na sirovim namirnicama, a u kuhinji najviše vremena provodi vikendom, kada joj nije teško da ispuni svaki gastronomski hir svojoj šestogodišnjoj kćerki.

Jelena i Branislav Tomašević: Večera sa ukusom greha

- Tada nas dve ručamo kod kuće. Obično kuvam pileću supicu jer je ona omiljena Luciji. Uz nju spremim ribu, često je to losos na žaru, mada volimo i brancina i tunu. Moja kćerka obožava i testeninu prelivenu sosom od paradajza izblendiranog sa mesom iz supe.

Kćerkica joj ponekad pravi i društvo u kuhinji, a njeno “zaduženje” za sada je da razbija i muti jaja za sutlijaš i griz.

- Njih joj najčešće i pravim. Za sada znam po četiri recepta za obe te poslastice.

TELEFONSKA KUVARICA

U spremanju ovih slatkiša toliko se izveštila da bi mogla da učestvuje u takmičenju u njihovom pravljenju. I verovatno bi osvojila prvo mesto ne samo kad je reč o ukusu već i brzini.

- Za griz od vanile sa cimetom treba mi četiri minuta. Toliko mi je potrebno i za varijantu sa kakaom, u koju idu 250 ml mleka, dve kašike griza, kakao i sirup agave umesto šećera.

Frano i Milena Lasić: Lepi luk, lepo se jede

Neprikosnovenom majstoru za poslastice nije problem ni da se uhvati u koštac sa pripremom gurmanluka. Pod uslovom da recepti ne zahtevaju “pola dana stajanja pored šopreta”.

- Kulinarstvom sam ozbiljnije počela da se bavim odvajanjem od porodice i dolaskom u srednju školu, pa kasnije i na fakultetu. U studentskim danima obroke sam pravila tako što bih pozivala mamu da mi telefonom diktira recepturu i tehnologiju pripreme određenog jela. Nikad nisam mogla da zapamtim proceduru, zbog čega mi je mamina asistencija bila neophodna. Zato je ona prolazila korak po korak sa mnom, od početka do kraja.

Iz tih dana pamti i jednu smešnu scenu.

- Zapalila sam plastičnu činiju. I to je i dalje nešto što navodim kao izuzetan doživljaj jer baš malo vremena provodim u kuhinji.

Inače, rado kuva čorbe od povrća.

- Ali verovatno to radim krajnje nekonvencionalno. Kratko prokuvam zeleno povrće pa mu na kraju dodam nori alge i himalajsku so. Ta bistra tečnost je pravi eliksir. Volim jednostavna jela koja ne zahtevaju dugotrajnu pripremu. Bez puno začina, jakih soseva i slično.

Mamu i dalje smatra najboljom kuvaricom na celom svetu.

- Zahvaljujući njoj nikad nisam morala da skupljam recepte. Mada, iskreno, za takvim nečim nemam ni interesovanja, a onda ne tražim ni vremena da ih realizujem.

Dragoljub Ljubičić Mićko: Nepodnošljiva lakoća podgrevanja

SREĆA SA SURUTKOM

Kad bi morala da izdvoji jelo koje može da jede uvek, odabrala bi suši.

- Prija mi zbog blagog ukusa i osećaja svežine dok se konzumira. I obavezno uzimam sirovu papriku kao prilog umesto komplikovanih preliva i dodataka salatama.

Leontina je pre izvesnog vremena odlučila da jelovnik bazira na termički netretiranim namirnicama.

- Trudim se da pojedem sirovo povrće svakog dana. Volim i sveže voće, kao i koštunjavo i sušeno, surutku, ovsene pahuljice. Sama pomisao da će mi dan proći bez ovih namirnica već me čini “bolesnom”.

Poznata po uverenju da telo ne može biti zdravo ako misli nisu čiste, odnosno da zdrav život podrazumeva boravak u prirodi, pravilnu ishranu kao i zadovoljstvo koje pruža rad, pevačica nije od onih koji drugima popuju kako da se hrane. Pogotovu im ne drži pridike oko viška kilograma, iako bi kao neko ko je liniju doveo do savršenstva to mogla da čini.

- Ne bavim se tuđim životima. Neretko me prijatelji i poznanici pitaju za savet oko mršavljenja, i ja im onda iskreno kažem kako sam sredila svoju liniju. Odnosno, ispričam kako su motivacija ali i snaga volje uslov za skidanje kilograma. Kratko i jasno: tvrdim da je glava najvažnija za promene.

S obzirom na to da ima hiperaktivno dete, mnogi bi pomislili da je to tajni recept za savršen izgled. Ali grdno bi se prevarili.

- Moji kilogrami ne nestaju zbog trčanja za detetom, štaviše, množe se čim je uspavam i u pola noći otvorim frižider.

Ali to se, naravno, ne vidi. Čak ni u ovo doba godine, kada većina ne može da odoli slavskoj i prazničnoj trpezi, Leontina nema problema s kilogramima.

- Idem samo na porodičnu slavu u roditeljski dom i na slavu kod moje rođene sestre, tako da mi linija ni u ovom periodu ne varira. A kako je danas postalo moderno slaviti slavu sa hranom iz restorana, ja bih ukinula tu praksu i na meni za one posne bih, na primer, obavezno ubacila suši.

Iako nije gurman, hednonizam joj nije stran. Zato je nije mrzelo da se zaputi iz Beograda u Kotor.
- Išla sam specijalnim povodom, po krempitu “sapori” iz jednog tamnošnjeg hotela. I to ne za nekog drugog već za sebe.

Komentari. (0)

Loading