Dragana Kosjerina : Čuvar potaža u zimskom periodu

Autor:

04.02.2017 17:40

Foto:

Foto:



Voditeljka Jutarnjeg programa RTS Dragana Kosjerina (29) veliki je gurman, ali tvrdi da je genetika bila prilično blagonaklona prema njoj, pa još ne mora da vodi računa o tome šta i koliko jede i u koje doba dana.

- Uživam u hrani i jedem sve vrste namirnica, osim koštunjavog voća na koje ima alergijsku reakciju – kaže crnokosa voditeljksa s najlepšim osmehom na Javnom servisu i dodaje

- Najviše volim srpsku i italijansku kuhinju, a kad sam gladna jedem sve što mi padne na pamet, mada sam primetila da mi ne prija ako večeram kasno, posebno poslednjih meseci, otkako sam počela da vodim jutarnji program. Budim se u četiri ujutru i mnogo se bolje osećam ako mi je poslednji obrok ranije, negde do osam uveče.

U ove ledene dane najradije jede potaže, često ih pravi i sama, a omiljen joj je od bundeve.

- Potaži su postali baš popularni poslednjih pet-šest godina i sviđa mi se što ih sad služe i u brojnim kafićima. Pravim ih, jednostavno i brzo se spremaju, a veoma su zdravi. Obarim povrće, ubacim ga u blender, dodam malo neutralne pavlake i to je to. Najradije spremam one od bundeve, brokolija i spanaća, mada on mora da se pravi s krompirom, da bi bio dovoljno gust. Osim što su vrlo ukusni, prilično su i pristupačni, bundeva je sad vrlo jeftina. U ove hladne dane potaži okrepljuju, mada ne mogu da zamene kompletan obrok. Ukoliko dodate i neko parče zdravog hleba od celog zrna, onda je to druga priča, to može da vas zasiti nekoliko sati. Naravno, volim i dobre čorbice.

ZDRAVA GRICKALICA

Voditeljka priznaje da ne kuva redovno, nego samo kad je raspoložena i kad joj to pričinjava zadovoljstvo. Kad je u pitanju voće i povrće, u poslednje vreme trudi se da sve termički obrađuje, jer je imala loše iskustvo s voćem, koji je bilo prskano hemikalijama.

- Imala sam alergijske reakcije i u razgovoru sa alergologom došli smo do zaključka da je sve ono što se zadržava na kori voća vrlo štetno, iako se tu nalaze najkorisniji vitamini i minerali. Hemikalije ne mogu da se skinu pranjem, pa sad i voće, poput jabuka i krušaka, barim. A najradije jedem citruse, ujutru obavezno napravim sok od limuna, pomorandže, grejpa u koji dodajem malo svežeg đumbira, i zasladim medom i cimetom. To je prava energetska bomba, koja je odlična za imunitet. Napitak zovem đumbirko i nosim ga kad ujutru krenem na posao da imam za čitav dan. Često uzmem i komadić đumbira i grickam ga umesto septoleta, super je za grlo.

Kafu je smanjila na jednu do dve dnevno, umesto nje pije razne čajeve. Pošto je godinama kod babe i dede u okolini Priboja na Limu skupljala lekovito bilje i sušila ga, razume se u čajeve, a sada najradije pravi one od žalfije, nane, majčine dušice.

Rada Đurić: Boemski leksikon za početnike

Jutro na mamin nacin <3

A photo posted by Dragana Kosjerina (@draganakk) on Aug 9, 2016 at 1:05am PDT

- Volim da koristim lekovito bilje koje sam sama skupljala i sušila. S njim treba biti obazriv, postoji određeno vreme kad treba da se bere da bi sačuvalo lekovita svojstva. Skupljala sam ga i na Kopaoniku poslednjih godina, tamo gde je priroda netaknuta. I najlepše od svega je što čajevi nemaju rok trajanja, odnosno kad on prođe, samo će lekovita svojstva biti oslabljena.

Sušene biljke dodaje i u jela koja sprema, a izbegava kupovne mešavine začina.

- Jelo začinim po svom nahođenju nanom, žalfijom, majčinom dušicom ili nekom drugom biljkom, kad osetim da bi se njihov ukus slagao s onim što kuvam. Volim i alevu papriku, a jedno vreme sam kari koristila gotovo svakodnevno. Spremala sam piletinu s karijem svaki drugi dan, pa mi se malo smučio, sad pravim pauzu. On je zaista dobar, a slaže se sa gotovo svim vrstama mesa, ide dobro i sa pirinčem, pa je izbor jela ogroman. A meso baš volim i često mi je na meniju.

Kad se uželi tradicionalnih srpskih đakonija, poput sarme, pasulja ili prebranca, ode do mame Radine.

- Nisam spretna u spremanju tradicionalnih specijaliteta naše kuhinje. Izveštila sam se samo u spremanju podvarka. U ovo vreme slava i praznika, na trpezama je uglavnom teška i vrlo kalorična hrana. Nije mi problem da nedeljama budem na jakoj ishrani, ali sad već osećam da pomalo posustajem. Kad nekoliko meseci unosite takvu hranu, telo se buni, sve mi postaje teško, troma sam. Mislim da je sada već vreme za neki detoks tretman. Nisam ni u čemu ekstremna, a nikad nisam imala radikalne restirkcije ili neizbalansiranu ishranu da bih očistila organizam ili smršala. S vremena na vreme nateram sebe da ne jedem hleb, a obožavam ga kao i razna testa.

STOP ZA DIJETE

Kad je bila mlađa, bilo joj je važno kako izgleda i opterećivala se svakim suvišnim centimetrom u obimu, mada je mnogo trenirala i trošila se.

- Pravila sam odstupnicu, da mogu da jedem i potrošim te kalorije, jer nisam od onih koji bi mogli sebi nešto da zabrane na nekoliko meseci. Mislim da takvi režimi ishrane nemaju dugotrajan efekat, čim prestanete kilogrami se vrate, pošto nije poenta hraniti se zdravo pet dana, a šestog sve ono što ste sebi branili. Treba jesti sve, ali umereno. Nisam pristalica radikalnih dijeta, izuzev kad su u pitanju zdravstveni razlozi zbog kojih ne smete da jedete neke namirnice.

A photo posted by Dragana Kosjerina (@draganakk) on Nov 13, 2016 at 8:53am PST


Ona zbog alergije kolače jede isključivo kod sestre Aleksandre koja je pravi ekspert sa poslastice.

- Dešavalo se da na slavama, raznim okupljanjima ili čak i u poslastičarnici pitam da li ima lešnika, badema, oraha, dobijem odgovor da nema, a onda se ispostavi da je dodata kašika mlevenih oraha, pa završim na terapiji. Sad kad se uželim slatkiša odem kod sestre i uživam bez bojazni. Inače nisam neki veliki ljubitelj slatkog, u stanju sam da živim mesecima bez njega, ali kad mi padne šećer, slistim u cugu, recimo, pola čokolade. Svesna sam toga da ulazim u godine kad ću morati da povedem više računa o tome, jer ne mogu sebi da priuštim da u deset uveče jedem špagete bolonjeze, a da se to ne vidi na mojoj figuri. Naše telo je složeni mehanizam koji mora da se održava. Čim ne vežbate ili ne vodite računa o ishrani, to se vidi. Kako se bavim javnim poslom, moram paziti šta i koliko jedem. Naravno, nije mi najvažnije kako ću delovati pred kamerama, ali želim da izgledam pristojno, a na to utiče i činjenica da li se osećam dobro ili ne.

A photo posted by Dragana Kosjerina (@draganakk) on Nov 29, 2016 at 2:43am PST

U PIDŽAMI JE NAJBOLJE

Iako je dugo radila i razne šou programe i druge emisije uživo, jedva je čekala da se okuša u jutarnjem programu.

- Godinama želela da radim jutro, i to se poklopilo s iskustvom, pošto ranije ne bih bila spremna za takav izazov. Jutarnji program RTS-a je kolažni program koji daje dobar miks dešavanja u raznim oblastima u svim gradovima Srbij4, kao i mogućnost da u svakoj emisiji saznam nešto novo i proširim vidike i interesovanja. Jedini problem je rano ustajanje, moram se probutiti već u četiri, ali sam ušla u dobar ritam, pa sam u deset uveče u krevetu. Interesantno je da ne mogu da vodim program kad sam sita. Za protekla četiri meseca samo jednom mi se dogodilo da doručkujem kod kuće, u pola pet, pa sam do kraja emisije bila pospana. Očigledno mi ne prija da radim s punim stomakom, ali krizu, između kafe, đumbirka i doručka, negde između pola osam i osam, nadoknadim s jednom bananom, koja mi je sasvim dovoljna da završim emisiju. A onda dajem sebi svu slobodu i jedem šta i koliko želim. Uostalom i prirodno je da doručak bude najobilniji obrok u toku dana, pošto nam obezbeđuje snagu za sve aktivnosti. Uživam u poslu, imam dovoljno iskustva da se snađem i u nekim nepredviđenim situacijama, ali kad se sve završi jako sam iscrpljena, a posao pred kamerama zahteva da vodite računa o sebi, što ne možete bez dobre ishrane- ubeđena je Dragana Kosjerina.

 

 

Komentari. (0)

Loading