Gastro avanture Marine Ćosić i Isidore Građanin: Nepisana pravila za dobre udavače

Autor: Maja Gašić

12.02.2017 22:32

Foto:

Foto:Mlade glumice, buduće zvezde koje su skrenule pažnju na sebe ulogama u filmu ‘Vrati se, Zone’, iako imaju različite kulinarske navike i afinitete, slažu se da su čokoladni kremovi vrhunac hedonizma i da nema dobrog pečenja bez ruzmarina i belog luka

Mlade glumice Marina Ćosić (21) i Isidora Građanin (21), koje gledamo u filmu “Vrati se, Zone”, odlično su podelile uloge u kuhinji: prva voli da kuva, druga da se časti njenim specijalitetima. Kako su i koleginice na Fakultetu dramskih umetnosti, viđaju se gotovo svakodnevno.

- Svi sa klase volimo da dođemo kod Marine jer nam uvek pripremi pravu gozbu - kaže Isidora.

Marina, kao prava drugarica, dodaje da je Isidora majstor za kafu

- Njena je najbolja. Ozbiljno. Ja ne znam da je skuvam. Umem da napravim krem brule, da umesim hleb, spremim ozbiljno jelo, ali za kafu sam amater.

Nedavno su sa kolegama s klase četiri dana bile na Žabljaku.

- Sanja Marković i ja smo bile zadužene za klopu, dok su ostali samo sedeli, čekali đakonije i uživali. Sanja je Sremica i odlično kuva. Ona je pravila salate, slanu tortu, zapečene makarone sa sirom, a ja sam mesila hleb i pekla meso, kojem obavezno dodajem ruzmarin i bar dva čena belog luka - navodi Marina, a Isidora kaže da maltene nisu izlazili iz kuće.

- Bili smo zavejani, ali to nam nije smetalo jer smo imali sve što nam treba, uključujući i kuvano vino. I baš nam je bilo lepo.

DEDINA GASTRO KATEDRA

Obe glumice imaju neke ustaljene navike. Marina dan počinje hladnom limunadom, Isidora doručkom, i to najčešće jajima na “hiljadu i jedan način” koje joj sprema mama.

- Kad ja pravim kajganu, ona ni na šta ne liči, skvrči se, bude potpuno nejestiva. Često mi se desi i da ostavim ringlu uključenu, od čega moj tata ludi.

Marina nema taj problem, mada joj se jednom dogodilo nešto slično.

- Bilo je to pre pet godina kad sam prvi put umesila hleb. Ostavila sam testo sa činijom blizu vruće ringle i ono se bukvalno napola ispeklo. Inače, bez namere da se hvalim, sve što spremim je ukusno, to mi svi kažu. Kulinarski zanat sam učila od mame, bake i deke koji mnogo voli da kuva. On preferira mediteransku kuhinju, pa sam mnoge specijalitete “usavršila na njegovoj katedri”.

Za razliku od nje, Isidora kuhinju zaobilazi u širokom luku. Mami pomaže tako što secka krastavčiće i šunku za rusku salatu, može ponešto i da umeša i promeša, ali sama ne kuva. Ali, to nije uvek bilo tako.

- Kad sam bila mala, često sam boravila kod babe i dede na selu. Tamo sam uživala da “kuvam” tako što sam u jelo stavljala sve što mi dođe pod ruku, čak i latice cveća. Moja jadna baba je sve to jela i pričala kako je ukusno.Bakina kuhinja je za nju i dalje broj jedan.

- Obožavam njenu keks tortu. Često mi je kuvala šerbet, koji je zvala “čaj od mleka”.

Marinino detinjstvo miriše na kuglof i mleko.

- To je pravila moja mama. Inače, od nje sam naučila i da modifikujem recepte. Ona ima gotovo sve kuvare Džejmija Olivera, ali nikad se ne pridržava strogo uputstva, uvek nešto doda ili oduzme. I ja volim da gledam Džejmijeve kulinarske emisije, pošto me relaksiraju. Lepo mi je da vidim i razne pomodarske fore sa molekularnim kuhinjama i dodavanjem zlatnih listića, i verujem da sve to dobro izgleda kad se slika, ali nije baš hrana za dušu.

Iako ne može da se pohvali velikim kulinarskim umećem, Isidora ima dobro opravdanje što je to tako. Baš kao i rešenje za situaciju u kojoj će se naći jednog dana kad bude udata žena.

- Uvek sam imala mnogo obaveza, išla sam u osnovnu i muzičku školu, pa na časove glume, na jezike i sport, i ceo dan mi je bio ispunjen. Nisam stizala ni da jedem, kamoli da spremam hranu, pa su moji morali da me poštede toga. Tako je bilo i u srednjoj školi, i stvarno nisam kriva što nisam uspela da razvijem taj svoj “talenat”. A kad se zaljubim, naučiću da kuvam. Mada, mogao bi i gospodin On time da se bavi, ne bih imala ništa protiv.

BEZ PRAVA NA RAVNODUŠNOST

Dve lepotice, koje trenutno nemaju momke, veruju u čuvenu izreku da ljubav do muškog srca vodi preko stomaka. Marina se i u praksi uverila u istinitost bakinih “nepisanih pravila za dobre udavače”.

- Ubeđena sam da je to put do bilo čijeg srca. Svako ko pravi hranu za drugog ulaže u to i energiju, delić sebe. To je umetnost, baš kao gluma, jer i na sceni dajemo sebe. A kad se tom nekom dopadne to što smo skuvali, nema šanse da ostane ravnodušan. To tvrdim iz ličnog iskustva.

- Ako je to tako, vidim ja svoju budućnost, ostadoh ja usedelica - šali se Isidora, a Marina je teši da će joj ona, kad otvori restoran, što joj je životna želja, slati hranu.

- Ili nabavi mačku, one se ne bune ni na “poslastice” iz konzerve - zadirkuje Marina drugaricu.

Kako i jedna i druga često putuju, imale su priliku da probaju razne đakonije. Marina je oduševljena bečkim tortama.

- Pritom ne mislim na saher, to je obična torta, ali sve ostalo je tako kremasto, divno. U stvari, mogla bih svakog dana da jedem samo tiramisu. Mene hrana usrećuje, i kad vidim da je usrećila još nekog, još sam srećnija - iskrena je ona.
Isidora kaže da je najukusniju hranu jela u Španiji.

- Tamo sam bila u više navrata i svaki put sam se vratila teža nekoliko kilograma. Ali definitivno ne mogu bez čokolade. Kad sam bila mala, nisam smela da je jedem jer sam imala ekcem, a i bila sam hiperaktivno dete. Zato je sada tamanim u neograničenim količinama. Nedavno sam bila tužna i sa bratom sam bila u kupovini, a on je bukvalno sve pare koje je imao dao za moje čokolade. Inače, izbegavam paradajz pošto mi smeta, a poslednjih godina se trudim da se hranim zdravije.

Marina je kao mala imala problema sa alergijima.

- Veoma rano sam prestala da konzumiram belo brašno, šećer i mleko, i bila sam premršava. Ali, lekari su rekli mojima da me puste i da me ne teraju da jedem na silu. Tako se događalo da po dva dana mrljavim za stolom, uzmem tek toliko hrane da ostanem živa, a da trećeg ne mogu da se zaustavim. Slično je i danas, samo što oni dani “nejedenja” nisu više česti. Meni je “neprijatelj” patlidžan, dovoljan je jedan zalogaj i nepce počne da me svrbi. A moja baka Makedonka i dalje pokušava da mi “podvali” pa ga stavi u pinđur, međutim, ja odmah odreagujem.

Glumice kojima mnogi predviđaju sjajnu karijeru ovih dana zbog promocije filma “Vrati se, Zone” uživaju u domaćim specijalitetima.

- Mnogo su mi se dopale ovčija pljeskavica i bećarac u Pirotu - kaže Marina, a Isidora je podseća i na fenomenalan srneći gulaš koji su takođe nedavno prvi put jele.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading