Sanja Marinković: Nikada mi nisu bili privlačni muškarci koji se cenjkaju na pijaci i žure kući sa prazilukom u kesi

Autor: Svetlana Stojaković

30.04.2017 12:33

Foto:

Foto:



Mada priznaje da nije bogzna kakva kuvarica, TV voditeljka vešta je u spremanju omiljenih jela sina Strahinje, a još ne zna kojoj od dve škole ženskog mišljenja da se prikloni: dok jedna tvrdi da najmuževniji muškarci nose cegere pune povrća i voća, druga kaže da treba bežati od onih pripadnika jačeg pola kojima je hrana prioritet

Popularna televizijska voditeljka Sanja Marinković (43) nikada nije gajila strast prema šerpama i šporetu. I ne samo to nego nema ni mnogo razumevanja za one koji uživaju u kuvanju. Čak joj ni odlasci na pijacu nisu interesantni, uprkos tvrdnjama dobro obaveštenih dama da se na njima mogu sresti najmuževniji pripadnici jačeg pola.

Aneta Kovačić: Princeza na zrnu nara

- Iskusnije domaćice pričaju da se najbolji frajeri nalaze na pijaci i da su muškarci u tridesetim i četrdesetim godinama koji se mogu videti na Kaleniću zapravo najozbiljniji muževi - kaže Sanja i nastavlja:

- Pokušavale su i da me ubede da je šetnja među tezgama zapravo šoping, da u tome treba podjednako uživati kao kada kupujemo krpice. Nažalost, ja nikada nisam volela ta mesta, još manje su mi bili privlačni muškarci koji se cenjkaju sa prodavcima i žure kući sa prazilukom u kesi. Moji prvi odlasci na pijacu podsećaju na anegdotu koju mi je ispričao glumac Mima Karadžić kada je jednu devojku ubeđivao da je marcipan njegov omiljeni cvet. Ona je pokušala da mu objasni da je marcipan slatkiš, a Mima je ostao pri tvrdnji da je to slučaj u Srbiji, ali ne i u Crnoj Gori, u kojoj je to zaista cvet. Tako i ja pred pijačnom tezgom nisam pravila razliku između mladog belog i mladog crnog luka, celera i kelerabe, blitve i zelja. Doduše, nikada nisam pomešala povrće sa cvećem, ali snabdevam se isključivo u marketima. Omiljeni rafovi su mi oni sa namirnicama za pravilnu ishranu. Volim specijalizovane radnjice zdrave hrane gde mogu da kupim sveže ceđene sokove po receptima za čišćenje limfe, jetre i, uopšte, celog organizma.

TEŽAK PUT DO IDEALNE KORE

Smatra da teoriju da ljubav i bračna sreća idu preko stomaka ne treba zanemariti.

- Možda je najbolje da žena bude i dobra ljubavnica i bar solidna kuvarica, pošto su istraživanja pokazala da je sve više razvedenih brakova upravo zbog toga što supruge ne kuvaju tako dobro kao partnerove mame. Nenad Čanak je nedavno u “Magazinu In” savetovao dame da kada im nije do seksa mužu za večeru naprave sendvič. Očigledno ima neka tajna veza između ljubavi i stomaka. U svakom slučaju, nešto treba da se jede, jer ništa ne ide na prazan stomak. Nemam ništa protiv da muškarci kuvaju. Neke žene kažu da se treba kloniti onih kojima su varjača i tiganj prirasli srcu, jer to znači da im je hrana na prvom, a partnerka na drugom mestu. Moj tata je od onih koji nisu umeli ni šporet da uključe, brat takođe, ali mladići koje sam birala bili su sjajni kulinari, uvek su lepše i s više ljubavi spremali hranu od mene. Ja sam uživala i ništa mi nije smetalo. Ima muškaraca koji od pripreme obroka vole da prave cirkus i javnu karijeru, a i žena kojima je to izgovor za priču o žrtvovanju i povod za prenemaganje. Verujem da dame koje drže do sebe kad-tad nauče da kuvaju, ali ne mogu baš sve da se pohvale blistavom karijerom u kuhinji.

Srpska gastro avantura Džona Sevidža: Kako sam se zaljubio u hleb pečen na smederevcu

Sanjina gastro biografija daleko je od toga da se može nazvati blistavom, iako u njoj ima pregršt sjajnih anegdota.

- Kada sam bila mala, omiljene igračke bile su mi varjače i kutlače, a posle su mi bile privlačne samo kuhinjske pločice na kojima sam, kada bi me mama pozvala da joj nešto pomognem, pravila piruete. Rano sam shvatila da kuhinja sigurno neće biti moj omiljeni deo životnog prostora i da je spremanje hrane preveliko gubljenje vremena za tako kratko uživanje. Nije mi bilo jasno zašto su moja mama, baka i tetka toliko uporne u tome i kako im nije mrsko da po nekoliko puta pokušavaju da naprave idealnu koru za, doduše moju omiljenu, puslica tortu. Mnogo se toga, međutim, promenilo od kada imam Strahinju. Po ukusu moga sina kuvam pileći paprikaš, inače najbolji u našoj familiji. Niko mi u početku nije verovao da sama pravim čokoladne mafine, svi su mislili da ih kupujem u pekari ili poslastičarnici. Sećam se da sam prve ponosno razdelila rodbini i shvatila da je najlepše kuvati s ljubavlju.

Happytime????#birthdaydress @verica.rakocevic #enjoylife #birthdaygirl #birthdaydinner #birthdaycake #mumslife #homeparty #kareoketime

A post shared by Sanja Marinkovic (@sanjamarinkovicofficial) on Mar 2, 2017 at 2:36pm PST

Kao prototip žene za 21. vek uspeva da najukusnije obroke sprema na visokim potpeticama.

- Poslednjih nekoliko godina prikupljam recepte za jednostavna jela koja su gotova za dvadesetak minuta. Neke od njih sam podelila i sa publikom u knjizi “Moja tajna”, u kojoj sam opisala i svoju ljubav prema vežbanju. Danas sam sve više ljubitelj neobičnih recepata veganskih majstora. Obožavam sveže voće i povrće, redovno odlazim na preglede posle kojih od lekara dobijam spisak namirnica koje prijaju mom organizmu i koje jedem, jer verujem da je hrana lek. Statistika pokazuje da zbog brzog tempa života, stalne trke s vremenom, ali i konstantnog terora da moraju biti lepe, žene provode više vremena u salonima za lepotu nego u kuhinji. Kada ne stignem da odem u salon, setim se glumice Tanje Bošković koja je jednom gostujući u mojoj emisiji rekla: “U proleće je apsolutno čarobno to što sve što stavljate u hranu, možete staviti i na lice. Krastavac, na primer, hidrira kožu”. Zbog odgovornosti prema zdravlju i poštovanja prema sopstvenom telu ne preskačem obroke. Ne znam ni sama koliko puta mi se dogodilo da u žurbi pred neki važan događaj, koktel ili snimanje, kompletno našminkana i doterana, vadim iz rerne tek gotovo jelo koje sam pripremala na štiklama. Dešavalo se i da se isflekam, pa da onda moram na brzinu da se presvlačim.

GURMAN S DOBRIM PLANOM

Putovanja su njena velika strast, ujedno i prilika da istraži delicije drugih kultura.

Leontina Vukomanović: Nežna simfonija sirovog povrća

- Obožavam da putujem i sem što pažljivo izaberem hotel, obavezno napravim spisak restorana i barova koje ću posetiti. Volim špansku, italijansku, japansku i libansku kuhinju. Najneobičniju kombinaciju ukusa probala sam u lokalima u oblasti Alikante, koje mi je preporučila moja sestra koja živi u Španiji. Uvek će mi u sećanju ostati grilovana orada koji su nam spremali naši prijatelji u Portugaliji u oblasti Algarve. Ukus te orade ne može se porediti ni sa jednom drugom. Imala sam priliku da budem gost u restoranu kulinarske zvezde Gordona Remzija u Singapuru. Njegovi specijaliteti i pića zaista su posebni, čak i obroci namenjeni deci imaju jedinstven ukus. Pratim i njegove emisije. Kod kuće imam kuvar britanske zvezde Loren Paskal, a na internetu često pogledam recepte koje predlaže Nataša Vukoje. Po njenom savetu spremam lososa sa povrćem u foliji zapečenog u rerni.

U Sanjinoj kuhinji jedan aparat ima specijalnu emotivnu i upotrebnu vrednost.

Dragana Kosjerina : Čuvar potaža u zimskom periodu

- Ne mogu da zamislim dan bez espreso kafe. Sve ostalo može i ne mora. Misker mi je uspomena i poklon od bake Anđelije koja je junakinja mog detinjstva i odrastanja. Star je više od dvadeset godina, a ja ga i danas rado i redovno koristim. Za posebne prilike u našoj porodici hranu spremaju ljudi kojima je to profesija. Sinovljev i moj rođendan su dva datuma rezervisana za okupljanje prijatelja i rodbine u našoj kući. Strahinjini su uglavnom tematski i proslavlja ih s drugarima. Poslednji smo organizovali u sportskom balonu, a tema je bila fudbal. Tanjirići, salvete, torte, kolači, sve je bilo u znaku ovog sporta.

Komentari. (0)

Loading