Anja Alač: Tajna je u umerenosti

Autor:

27.10.2015 18:25

Foto:

Foto:



Mršavica kojoj niko ne veruje da se ne odriče slatkiša kuvanje doživljava kao hobi, obožava spoj raznih ukusa i sa nestrpljenjem čeka dan kada će apsolvirati pripremu ribe i morskih plodova

Foto: Marina Lukić

Mlada glumica Anja Alač (27), koja je publiku osvojila ulogom Ines Matošić u hrvatskoj seriji “Ruža vjetrova”, trenutno igra nekoliko predstava u Beogradskom dramskom pozorištu, Pozorištancetu Puž i Dadovu. Odrastala je uz mamu Vesnu Čipčić i oca Aleksandra Alača, takođe vrsne glumce, ali se nije oslanjala na to što ima poznate roditelje, već je svoj put birala sama, boreći se za svoju karijeru bez ičije pomoći. Samostalna u svakom pogledu, i u kuhinji se oprobala rano, želeći da što pre otkrije čari mešanja začina i eksperimentisanja sa receptima.
- Oduvek me je zanimalo kako mama ima tu moć da svaki obrok pripremi baš onako kako svi ukućani vole. Bilo da su u pitanju tradicionalna srpska jela ili neka strana, njihov ukus uvek je bio pun pogodak. Gledajući je i diveći joj se, rešila sam da i sama krenem u avanturu zvanu kuvanje. U početku sam pravila lagane paste, a onda sam, sa sve većom verom u sebe, počela da pripremam šnicle, krompir, mešala sam razno povrće, slatke i slane ukuse, i oduševljavala se - kaže Anja.

S vremenom joj je kuvanje postalo jedan od omiljenih hobija.
- Neki će se verovatno začuditi i reći da nisam sva svoja, ali mene kuvanje smiruje. Čitav taj proces u meni izaziva osećanje mira jer dok seckam meso i povrće i pripremam sve neophodne namirnice, ne razmišljam ni o čemu, već se totalno prepustim trenutku. Možda ima i onih koji bi posle spremljenog obroka rekli da su umorni, ali to nije slučaj sa mnom. To je moj način oslobađanja od negativne energije, to je moj odmor - navodi glumica.

Anja, kojoj priča o kuvanju mami veliki osmeh, nabrajanjem kulinarskih umeća ne želi da se hvališe. Ipak, činjenica je da ima dara za to i zato sve što pripremi bude veoma ukusno.

- Kuvam za svoje najmilije, kao i za prijatelje, i do sada niko nije rekao da sam omašila u ukusima. Čak se šale na moj račun, govoreći kako sigurno imam tajni sastojak koji ljubomorno čuvam samo za sebe. Međutim, tajna je u umerenosti, kao i za sve u životu. Najnoviji “projekat” mi je da naučim da spremam ribu i morske plodove. Veliki sam ljubitelj tih specijaliteta, ali prosto ne stižem da se usavršim u njihovoj pripremi. Volela bih da svoje umeće dovedem do savršenstva, kako bih jednog dana, kad neko pohvali moje jelo, samouvereno mogla da kažem: “E, ovo su zaista male tajne velikih majstora”. Jedva čekam taj trenutak - navodi naša sagovornica.

Iako zbog posla ne stiže da se uvek zdravo hrani, trudi se da bar održi balans.
- Hranu pečem u rerni, bez kapi ulja, a moje najnovije otkriće su kese za pečenje. Ubacim u njih nekoliko vrsta povrća i meso, začinim i nacedim malo limuna i posle pola sata dobijem jelo zbog kog možeš prste da poližeš. Pritom, takav način pripreme mi odgovora jer sve brzo bude gotovo. Svi danas imamo jako ubrzan ritam i gotovo niko nema vremena da satima krčka hranu i stoji pored šporeta. Našalim se pa kažem kako sam instant domaćica, znam i mogu sve da spremim za kratko vreme - otkriva ona.
Glumica recepte najčešće nalazi na internetu i u kuvarima njene mame.
- Mama ima nekoliko kuvara, a moram vam priznati da sam i ja počela da pravim svoj. U njemu zapisujem recepte svih onih jela koja mi se svide. Ponekad čak i iz novina isečem poneki i zalepim ga u svesku. Volela bih da jednoga dana i ja imam kćerkicu koja će nastaviti ovu našu, porodičnu tradiciju - kaže Anja.

Između slatkog i slanog glumica uvek bira slatko.
- Veliki sam ljubitelj čokolade. Verujte mi, dešava se da preskočim i po nekoliko obroka, ali nju nikada ne odbijam. Kao i nutelu, koju bih mogla svakog dana da jedem. Dok vam ovo pričam, kroz glavu mi prolazi koliko ja, u stvari, imam sreće, jer nemam problem sa kilogramima iako se ne odričem slatkiša - priznaje Anja.

U njenom frižideru se uvek mogu naći inćuni, sve vrste sireva, domaći pesto, a obavezna je i flaša nekog dobrog vina.

- Priznajem, veliki sam hedonista, uživam u svemu, jer, kad na kraju svedemo sve račune, život je jedan i ne treba se odricati ničega - sigurna je glumica.
Zbog ljubavi je spremna na razne ludosti i iznenađenja. Romantična po prirodi, voli da napravi pravi ugođaj i pripremi čak i nekoliko vrsta jela za drage osobe.
- Najsrećnija sam kada vidim osmeh na licima voljenih. I najveća mi je satisfakcija kad znam da sam nekome ulepšala dan. Naravno, za večeru sa dečkom uvek sam imala sveće, dobro vino i laganu muziku. I poneki stidljiv pogled i osmeh koji smo razumeli samo nas dvoje - otkriva Anja Alač.
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 646.
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading