Marina i Marija Gobović: Pesme sa aromom zaprške

Autor:

20.05.2018 18:20

Foto:

Foto:



Uverene kako uspešne žene mogu blistati i pored šporeta i pod svetlima reflektora, pevačice dueta Sestre Gobović uspevaju da spoje lepo i korisno pa svoju porodicu uvek obraduju i pesmom i ukusnim specijalitetima

Iako dele mnoge životne strasti, bliznakinje Marina i Marija Gobović (33), članice dueta Sestre Gobović koji afirmiše srpsku tradicionalnu muziku, nemaju iste gastronomske sklonosti. Za razliku od brinete Marine koja prednost daje jelima naše nacionalne kuhinje, plavuša Marija voli da na putovanjima proba lokalne specijalitete. U jednom se slažu: za potpuno uživanje u hrani, pored ostalog, neophodna je i lepa muzika koja doprinosi da se sva čula probude, pa tako nekada svojim ukućanima otpevaju nešto dok spremaju neko ukusno jelo.

- Dok smo bile male, nas i našu dve godine stariju sestru Anu mama je znala da posedne za sto da jedemo i ode da završi nešto po kući - ističe Marija i dodaje: - Kada bi se vratila da vidi je li sve u redu i da li smo završile, obično bi zatekla Anu i mene kako pričamo, raspravljamo o nečemu i ne marimo za ono što je na stolu, i Marinu kako uživa u hrani. Isti takav je sada Marinin sin Janko. Uvek me podseti na nju kada je bila devojčica. Nas tri sve imamo po dvoje dece. Kada se okupimo sa muževima, to je zaista velika porodica, i dok se ostala deca igraju, čavrljaju za stolom, gledaju šta mi odrasli radimo, Janko uredno jede i ništa drugo ga ne zanima.

Muzika je važan deo njihovog života od detinjstva i vrlo dobro znaju šta od hrane i pića čini da njihov glas na nastupima bude besprekoran.

- Obe volimo da pre koncerta popijemo čaj ili neki drugi topli napitak. To uvek prija glasnim žicama, pomaže da se ugreju i opuste. Ono za šta smo čule da nije dobro piti izbegavamo, a to su đus i pića kiselkastog ukusa. Što se tiče veze muzike i hrane, tu postoji jasno slaganje. Uz našu narodnu muziku idu nacionalni specijaliteti. U restoranima brze hrane muzika je glasna i brza, na mestima gde se pušta klasika akcenat je na finim vinima i laganijem jelovniku - kaže Marija, dok se Marina nadovezuje: - Izlaske u restorane često pamtim po muzici koja se u njima puštala. Posebno mi je drago jedno nesvakidašnje iskustvo iz Rima, gde sam bila sa suprugom Bojanom. Otišli smo na ručak u jedan lep lokal u samom centru grada. Sedeli smo u bašti i uživali u klasičnim italijanskim specijalitetima kada nam je prišao čovek sa harmonikom i počeo da svira i peva divne italijanske pesme. Sada, kad god jedem nešto iz italijanske kuhinje, meni je u glavi muzika svirača iz Rima.

NJOKE NA BIS

Na porodičnim okupljanjima Marina sve, a klince posebno, obraduje palačinkama neodoljivog ukusa.

- Naš deca se lepo slažu i svima su nam zajednički obroci velika radost. Kada smo u gostima kod naših roditelja, mama priprema glavno jelo, a nas tri sestre se podelimo oko slatkiša, priloga i salata. U danima kada sam ja domaćica druženja najčešće pravim slane i slatke palačinke, jer tu ne mogu da pogrešim kada je dečji ukus u pitanju. Rado kuvam i italijanske specijalitete, špagete, njoke i lazanje, jer svi vole da ih jedu.

Na putovanjima imaju praksu da se upoznaju sa delikatesima lokalnih gastronomija.

- Ja sam za to da se sve proba. Najviše mi se dopadaju italijanska i kineska kuhinja. Ne znam nikoga ko ne voli italijanska jela i tu nema šta da se objašnjava, a što se kineskih tiče, obožavam sva ona u kojima se oseti spoj slatkog i kiselog. Meksička hrana je za moj ukus previše začinjena, ali vredi je probati. Od celokupne internacionalne gastro ponude posebno bih izdvojila švajcarsku čokoladu i slatkiše koji se od nje prave. Tokom jednog gostovanja u Cirihu posetila sam predivnu poslastičarnicu “Conditorei Péclard im Schober”, gde sam uživala u toploj čokoladi sa šlagom koja se tamo smatra tradicionalnim specijalitetom i koja nijednog istinskog ljubitelja slatkog neće ostaviti ravnodušnim - tvrdi Marija, a Marina dodaje: - Izdvojila bih koktele koje sam pila na Kubi, iste one koji se prave svuda u svetu: kuba libre i mohito, jer nigde nemaju tako lep ukus kao tamo. Takođe i koktel pinjakolada, koji je zapravo deo portorikanske tradicije. Tom posebnom ukusu koktela na Kubi doprinose sastojci koji su domaći, ali i cela tamošnja atmosfera koja prosto mami da se poruče takva pića.

 

Maja Gašić

Autor