Luka Raco: Gastronomski grehovi jednog hedoniste

Autor:

18.03.2018 13:04

Foto:

Foto:



Suprotno stereotipu da se poznati i uspešni izgladnjuju kako bi izgledali privlačno, glumac i maneken, ljubimac mladih dama, pustoši pečenjare i restorane s roštiljskim delikatesima, a zatim savesno odlazi u teretanu da se ispovedi

Luka Raco u potrazi za adrenalinom: Kako sam se “navukao” na ekstremne sportove

Popularni Rista iz “Sinđelića”, glumac i maneken Luka Raco (27) čvrsto veruje da se za stolom, uz dobar zalogaj, ljudi najbolje upoznaju, uprkos tome što je ostao praznog stomaka kada je s jednom devojkom, na početku veze, izašao u restoran.

Објава коју дели Luka Raco (@luka_raco) дана 19. Сеп 2017. у 12:38 PDT

- Izveo sam na večeru devojku s kojom sam bio u fazi upoznavanja. Te noći sam ostao gladan. Osim svog, pojela je i dobar deo mog obroka. Uspeo sam samo da smažem ceo desert. To mi nije bilo dovoljno. Na povratku kući svratio sam u jedan lokal brze hrane kako bih utolio glad. Sve u svemu, bilo je to jedno simpatično veče puno osmeha.

SVI PUTEVI VODE PREKO STOMAKA

Doduše, imao je i lepših iskustava kada je o obedu udvoje reč, a posebno su mu se svidela ona kada bi ga nežnija polovina iznenadila nekim svojim gastro delom.

- Ne kaže se zalud da put do muškog srca vodi preko stomaka. Ja sam dokaz da je tako. Dešavalo se da me devojka oduševi jelom koje je spremila za nas dvoje. Kulinarska veština može da bude samo bonus uz osobine koje mi se inače dopadaju. Bilo bi mi zadovoljstvo da pored neke devojke i sam naučim da kuvam, a do tada rado prihvatam ulogu degustatora.

Објава коју дели Luka Raco (@luka_raco) дана 25. Феб 2018. у 5:42 PST

Nije od onih što utehu traže u hrani kada im ne ide sjajno u ljubavi ili u poslu. Naprotiv, najbolje jede kada je srećan i emotivno ispunjen.

- Volim da posle uspešnog dana, nekog ostvarenog rezultata ili naleta pozitivne energije častim sebe brzom hranom. Sportski sam tip, vodim dosta računa o zdravom načinu života i baš zato mi nezdrave stvari povremeno dođu kao nagrada. Bojim se da bih bio mnogo napet ili bih pao u depresiju kada bih u potpunosti izbacio s jelovnika brzu hranu. Kada sam neraspoložen, idem u teretanu, a ne u kafanu. Sport i fizička aktivnost su najbolji način da se čovek oslobodi negativne energije i ponovo oseća dobro.

Bije ga glas da nema pojma o kuvanju, ali za to ima opravdanje.

- Nije baš da ništa ne umem da napravim. Ono najprostije znam, ali s obzirom na to da živim u istoj zgradi gde i moji roditelji, nije bilo potrebe da se mnogo petljam oko šporeta. Uvek sam dobrodošao kod mame na bilo koji obrok. Veliki sam gurman i siguran sam da ću jednom naučiti da kuvam jela u kojima uživam, ali to mi sada nije prioritet. Nisam ni kao dete voleo da eksperimentišem u kuhinji. Jedino me je privlačila ringla. Bio sam baš mali, nisam još išao u školu, kad sam praktikovao da primaknem šaku ringli da proverim da li je topla. E jednom je bila veoma topla i tek tada sam ozbiljno shvatio da ne treba da je diram. Sada se dešava da rešim da spremim jelo po receptu, ali uvek mi nešto iskipi ili zagori pa onda izgubim mnogo vremena na čišćenje kuhinje. Tešim se da se čovek uči na greškama. Biće bolje.

Luka Raco u Kopenhagenu: Sjajna avantura koja je počela flašom vina i toplom porukom

Iako preteruje sa roštiljskim specijalitetima, uspeva da održava vitku liniju.

Објава коју дели Luka Raco (@luka_raco) дана 21. Јан 2018. у 11:10 PST

- Jedan od mojih najboljih prijatelja je profesionalni kuvar, a i roditelji su mi sjajni kulinari. Kad neko od njih napravi neko pikantno jelo, umem da preteram s veličinom porcije. Isto je i po pitanju roštilja, tu nemam meru. Kad ga jedem, sebi dajem maksimalno oduška, spajam hedonizam i ožderavanje. Generalno se trudim da mi ishrana bude izbalansirana, a i redovno vežbam, tako da se ne kajem kada se to desi.

SLEPI MIŠ U TANJIRU

Posao kojim se bavi zahteva da uvek bude vitak i u najboljoj formi, ali dijetu nikada nije držao.

Објава коју дели Luka Raco (@luka_raco) дана 22. Окт 2017. у 6:14 PDT

- Nije bilo potrebe za njom. Princip redovnog vežbanja, uz izbalansiranu ishranu i povremene gastronomske grehove, odlično funkcioniše za sada. Znam da postoje brojne dijete i da ih se ljudi pridržavaju, ali nisam siguran da je to zdrava opcija. Volim slatkiše svih oblika i ukusa.

Spisku omiljenih jela, na kom se uglavnom nalaze specijaliteti srpske nacionalne kuhinje, nedavno je pridodao i čuveni bliskoistočni namaz.

- Prošlog leta sam posetio Izrael. Bio sam u Tel Avivu gde sam svaki dan jeo humus. Probao sam taj namaz i pre ovde, ali nije mi se naročito dopao. Onaj koji se tamo pravi je sasvim drugačiji. Žargonski rečeno, davio sam se u njemu tokom celog boravka u Izraelu. Jeo sam ga uz svako jelo, ali i samog. Kada sam se vratio, ponovo sam dao šansu ovom koji se služi kod nas, ali to ne može da se poredi. Nadam se skorašnjem povratku u tu predivnu zemlju i pravom domaćem humusu za doručak, ručak, večeru, užinu. Spadam među one koji su radoznali po pitanju nacionalnih specijaliteta raznih kuhinja. Jedino što sam propustio da okusim jeste prženi slepi miš koji mi je ponuđen na Tajlandu. To je definitivno nešto što se nikada neće naći na mom tanjiru.