Lidija Kljajić i Ana Reljić: Pretežno italijansko, mestimično srpsko

Autor:

16.09.2018 16:00

Foto:

Foto:



Prezenterkama vremenske prognoze na RTS-u zajednička je ljubav prema hrani, a podjednaku pažnju posvećuju i estetici – bitno im je da i kuhinjski aksesoar bude pažljivo odabran

Prezenterkama vremenske prognoze na RTS-u Lidiji Kljajić (38) i Ani Reljić (33) osim posla, zajednička je i ljubav prema hrani. Ipak, Lidija u kuhinju ulazi vrlo retko, odnosno samo kad mora, dok je Ana u poslednje dve godine veoma zavolela kuvanje, za koje tvrdi da je opušta i da u njemu veoma uživa. Koleginice za sada ne razmenjuju recepte, a obe uživaju u italijanskim specijalitetima, pre svega pastama.

Radoslav-Rale Zelenović: Kako su se svetske zvezde okupljale oko srpskog kariranog stolnjaka

- Spremam nešto što ne zahteva mnogo vremena, jer nemam strpljenja za jela koja se prave satima - iskrena je Lidija. - Moji ukućani vole paste i italijansku kuhinju, a ja volim sve, uopšte nisam probirljiva. Zahvaljujući dobrim genima, čitavog života ne brinem ni o količini ni o tome šta jedem, za sada imam sreće. Mada, verovatno ću s vremenom morati da povedem računa o količini. Čini mi se da kad za ručak nemam nimalo mesa, ostanem gladna. Volim ga, za razliku od morskih plodova i ribe. Pokušavala sam u nekom periodu da nateram sebe da jedem više ribe, ali jednostavno ne ide. Ne prija mi, mada znam da je zdravo, pa sada ponekad pojedem škarpinu.

Lidija otkriva da s porodicom, suprugom Slobodanom, kćerkom Enom i sinom Vukom, često jede u restoranima, kao i da su i njena mama i svekrva izvrsne kuvarice, pa se oslanja i na njihovu dragocenu i svakodnevnu pomoć.

- Zbog dece ne mogu da baš ništa ne kuvam, ali priznajem da spremam samo zato što moram, a ne zbog toga što mi je užitak. Uvek kažem da bih pre oribala čitavu kuću, oprala gomilu sudova ili ispeglala veš nego što bih skuvala jedan ručak. Uglavnom pripremam doručak i večeru za decu, a omiljeni su nam plazma i mleko, to sve troje rado jedemo.

Ana se tokom protekle dve godine znatno promenila u tom smislu, a sve je počelo od božićnog posta.

- Odlučila sam da postim i da sama sebi spremam hranu. I polako sam zavolela kuvanje, shvatila sam da se tako i igram i sklanjam od realnog sveta, a i radim nešto korisno. Isprva sam se držala strogo maminih ili recepata s interneta, a onda sam počela da se opuštam, pa po ukusu dodajem i oduzimam. Sve što sam do sada spremala sviđa se mojim prijateljima, a primetila sam da sad više volim da ih ugostim nego da idemo u restoran, kao i da im, osim kafe i soka, ponudim i neku hranu. Uvek ih pozovem na špagete bolonjeze, to je prvo jelo koje sam usavršila, kao i na gibanicu, koju pravim s heljdinim korama, koje su deblje, pa mi je lakše za pripremanje. Nisam se još izveštila kao mama da gibanicu napravim za petnaest minuta, kod mene sve to traje. Shvatila sam da hrana zbližava i okuplja ljude, i to mi se sviđa, a verovatno mi prija i zbog toga što ne moram da kuvam, nego to radim iz zadovoljstva. Osluškujem okolinu, šta vole da jedu, pa im to spremim. Volim na taj način da ugodim ljudima oko sebe.

Ana obožava da ide na pijacu, dopadaju joj se boje, kao i ogroman izbor u svako doba godine.

- Čak i kad je grad siv, na pijaci je uvek živopisno, što mi veoma prija, uživam da obilazim, pričam i biram namirnice. Mada, ne volim da se cenjkam, jer cenim njihov trud, a desi se da nekad nešto i preplatim. Meso nabavljam u proverenim radnjama, a piletinu sa sela. Kad putujem i prođem kroz neko selo, obavezno uzmem čitav venac belog luka, pa posle podelim s drugaricama koje kuvaju, pošto je on neizostavan u gotovo svim jelima koja spremam, od teleće čorbe, koju sam usavršila, do špageta. Primetila sam da sam počela da ličim na moju mamu. Ona je uvek s posla dolazila s kesama, kao i ja sada. Večito nešto teglim, a u kući uvek ima nešto da se pojede.

Boško Jakovljević: Gospodin umerenost

Lidija voli da sa kćerkom istražuje po internetu i da nešto zajedno pripremaju, ali joj je interesantniji sam čin spremanja i užitak koji on pruža nego konačan rezultat.

- Super mi sve uspe kad spremam sa kćerkom. Ona je izgleda povukla na bake, ima talenta za kuvanje. Kad me ona zamoli da nešto napravimo zajedno, uvek sve uspe, a i ti trenuci u kuhinji su mi dragoceni, sve ostalo mi ne prija. Retko kad se osmelim da pravim nešto za šta je potrebno nekoliko sati, poput čorbastog pasulja ili nekih drugih tradicionalnih jela. Nekako izgubim volju, a i dok spremam, zasitim se od mirisa hrane, pa onda nemam ni želju da probam to što sam spremila. Izuzetak su kolači i torte, koje sam pravila pred kraj gimnazije i na početku fakulteta - sve što bih odlučila da napravim bilo je odlično i svi koji su probali bili su oduševljeni.

Ana otkriva da jede da bi živela, te da voli i da lepo pojede i popije, a da se još nije izveštila da u kuhinji radi nekoliko stvari odjednom.

- Ako kuvam, sve vreme sam pored šporeta, ne mogu istovremeno i da usisavam ili radim nešto drugo. Do sada nisam imala pehove, sve što sam spremila bilo je jestivo. Jedino sam bacila neke uštipke, koji nisu izgledali onako kako sam ih zamislila i to me je demoralisalo, pa sam odustala od testa. Volim začine, posebno one ljute. Sad koristim čili prah koji su mi roditelji doneli iz Grčke, izuzetno je ljut, pa je potrebna samo mala količina. Inače, osim himalajske soli i bibera, u sva jela rado stavljam i peršun, mirođiju, celer i još koješta. Nikad ne upotrebljavam beli luk u granulama, uvek stavim svež. Dopada mi se njegov miris kad se dinsta, a pravim i marinadu s belim lukom, kojom začinim kriške starog hleba. To obično poslužim uz ribu. Zanimljivo je da se svima više sviđa taj hleb s puterom i začinskim travama nego riba.

Živorad-Žika Nikolić: Mast je najbolja pomada za nepca

Obema je zajednička ljubav prema tradicionalnim srpskim specijalitetima poput musake, prebranca ili čorbastog pasulja, pilava ili slatkog kupusa.

- To su jela na kojima smo odrastali i njihov ukus se ne zaboravlja. Iako se ne kaže džabe da je prosto kao pasulj, ipak se još nisam usudila da ga skuvam, baš kao ni sladak kupus. Kad mi se baš jede, zamolim mamu da ga napravi. Ali zato sam pilav toliko usavršila, da ga sad spremam bolje od nje. Mislim da ću postiti i ubuduće, a tokom tih dana ne nedostaje mi meso, nego pršuta i slanina, njih uvek moram da imam u frižideru. Omiljene su mi, kao i duvan čvarci.
I Lidija i Ana veoma polažu na estetiku i bitno im je da imaju lep escajg, tanjire, čaše. Ponekad čak na izbor kuhinjskog aksesoara potroše više vremena nego na izbor majica ili haljina, jer su im vrlo važni i dezen stolnjaka i salveta, kao i izgled čaša i tanjira.

Maja Gašić

Autor