Merima Njegomir

Pre godinu dana: Odlazak Merime Njegomir

Autor:

20.11.2022 11:28

Foto:

Foto:

Danas je godinu dana od smrti pevačice Merime Njegomir



Pevačica izvorne narodne muzike Merima Njegomir, preminula je prošle godine na današnji dan, nakon borbe sa rakom pankreasa. Iza sebe je ostavila veliku porodicu: supruga, četvoro dece, unuke i plodno muzičko stvaralaštvo.

Danas, na godišnjicu njenog odlaska, ćerka Ljubica Njegomir podelila je emotivne inserte iz emisija i fotografije na kojima je njena majka.

 

 

Merima Njegomir rođena je 1953. u Zemunu, gde je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga Višu turističku školu u Beogradu. U svet muzike je dospela slučajno i tu ostala do kraja života kao istaknuta estradna umetnica.

Dobitnica je Vukove nagrade za doprinos srpskoj kulturi, Estradno-muzičke nagrade Srbije za životno delo, Povelje udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike, Zlatnog mikrofona PGP RTS-a, Specijalne nagrade Radio Beograda za doprinos očuvanju tradicionalne narodne muzike, nagrade „Carica Teodora” 2002. godine, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije... Ostala je upamćena po vanvremenskim hitovima: Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Kad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Bol bolujem, Mezimica, Samo jedna reč, Ljube mi se crne oči, Usamljena, A gde si ti, kao i interpretacijama tradicionalnih pesama Jutros mi je ruža procvetala i Zajdi, zajdi. Pevala je na 20 stranih jezika. Bila je dobitnica nacionalne penzije Republike Srbije. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading