Odlazak francuskog Elvisa Prislija: Preminuo Džoni Halidej

Autor:

06.12.2017 09:23

Foto:

Foto:



Najveća francuska rok zvezda Džoni Halidej preminuo je u 74. godini posle duge borbe sa rakom pluća.

Објава коју дели Johnny Hallyday (@jhallyday) дана 4. Мај 2017. у 10:57 PDT

Životna drama francuskog pevača: Džoni Holidej prebačen u bolnicu

Vest o smrti francuske rok ikone objavila je rano jutros njegova supruga i kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Svi smo mi Džoni Halidej. Danas je javnost u suzama, cela zemlja tuguje. Doneo je deo Amerike u naš nacionalni panteon -navodi se u saopštenju iz Makronovog kabineta.

- Džoni Halidej nas je napustio. Pišem ove reči ne verujući. Ipak, istina je. Moj muškarac više nije s nama - izjavila je supruga, Leticija Halidej.

Francuski muzičar sa suprugom Leticijom

Halideja je pevanje počelo da zanima još kad je bio tinedjžer, a sve zahvaljujući filmu u kom je glumio svetski poznat muzičar, Elvis Prisli.

Објава коју дели Johnny Hallyday (@jhallyday) дана 21. Нов 2017. у 12:11 PST

Halidej je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča, a njegov hrapav glas doneo mu je vojsku fanova u Francuskoj i drugde u frankofonom govornom svetu. Prvu ploču izdao je 1959. godine, a prošlog meseca tokom priprema novog albuma i turneje objavljene su vesti o njegovom lečenju zbog poteškoća s disanjem, u pariskoj bolnici.

Džoni Halidej rođen je kao Žan-Filip Smet u Parizu 15. juna 1943. Izuzetno popularan postao je 1960-ih kada je, kao francuska verzija Elvisa Prislija, bio i ostao najveći izvođač rokenrola u Francuskoj izvodeći na francuskom jeziku najpoznatije hitove američkih pevača. Holidej je inspiraciju za muziku nalazio u Čak Beriju i Badi Holiju, prenosi AP.

Godine 2009. operisao je rak debelog creva, a nekoliko meseci kasnije i hernirani disk. Nakon poslednje operacije, dobio je infekciju zbog koje je bio u indikovanoj komi. Preminuo je od raka pluća.