Marina Arsenijević: Sedamnaest godina dugo putovanje kući

Autor:

06.06.2018 11:00

Foto:

Foto:



Pijanistkinja, nekadašnja apsolutna zvezda domaće klasične muzike, došla je prvi put u Srbiju posle bezmalo dve decenije u pratnji supruga, američkog doktora Donalda Brona, kako bi primila nagradu ‘Vitez svetosavskog pacifizma’

Pijanistkinju i kompozitorku Marinu Arsenijević (49) vest da je dobila novoustanovljenu nagradu “Vitez svetosavskog pacifizma” zatekla je u Los Anđelesu, na turneji po zapadnoj obali Amerike, u kojoj godinama živi. Ambasadorka Ljiljana Nikšić, koja je u Ministarstvu inostranih poslova Srbije zadužena za dijasporu, saopštila joj je da je to najveća diplomatska nagrada koju Srbija daje, da su dobitnici vitezovi koji šire srpsku kulturu i tradiciju bez pomoći države, samo kroz svoj rad i dostignuća. I uprkos zgusnutom rasporedu, Marina je pronašla vreme da, posle punih sedamnaest godina, dođe u Srbiju.


- Svi mi koji smo otišli imamo to u sebi, želimo da ostvarimo nešto što je značajno za zemlju odakle smo došli, i da ta zemlja to prepozna. Primajući priznanje nisam plakala, bila sam nasmejana - kaže Marina. - Čim sam stigla, oduševio me je aerodrom, koji je neverovatno čist. Zatim su me organizatori odveli u nekoliko odličnih restorana, bila sam i na krovovima dva hotela, što je pokazatelj da je i Beograd svetska metropola, ali da je ipak uspeo da sačuva svoj duh. Dodeli su prisustvovali i moji roditelji Radomir i Mirjana, oni su bili veoma emotivni. Tata, koji ove godine puni 80 godina, kad je čuo da dolazim, planirao je mnogo stvari, ali je od silnog uzbuđenja pola zaboravio. Naravno, oboje su presrećni zbog priznanja i ne mogu da veruju da sam napokon ovde, pošto su svake godine oni mene posećivali u Americi.

Marina je poslednji koncert u Srbiji održala u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu 2001. godine, u okviru turneje “Moja balkanska duša”, a zatim je usledio odlazak u Ameriku.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 4. juna!

Maja Gašić

Autor