Dejmijen Herst u novoj "Gloriji": Zlatne ruke nestašnog dečka

Autor:

14.07.2017 11:29

Foto:

Foto:



Najbogatiji britanski umetnik, koji se proslavio lobanjama optočenima draguljima i leševima životinja u formalinu, u Veneciji je otvorio izložbu koju je pripremao desetak godina i ponovo šokirao javnost

Izložba koju je slavni Dejmijen Herst otvorio na 57. venecijanskom Bijenalu divovskih je razmera, a valjda i mora da bude takva kad se uzme u obzir da je 52-godišnji britanski umetnik na njoj radio ravno deset godina. Izloženo je čak 190 dela, među kojima su i monumentalne skulpture u bronzi, zlatu i mermeru, i to na pedesetak hiljada kvadratnih metara u Palati Grasi i Punta dela Dogana, galerijama u vlasništvu francuskog milijardera Fransoa Pinoa, inače kolekcionara Herstovih radova. Ceo projekat koštao je i umetnika i Pinoa milione funti - ne zna se tačno koliko jer nijedan ne želi da se izjasni o iznosima, ali procenjuje se između 40 i 50 miliona - a raskošna produkcija navela je “The New York Times” da izložbu uporedi sa filmskim spektaklima Sesila B. Demila.

Pod naslovom “Blago iz olupine broda Neverovatno”, izložba zahteva od gledaoca da uroni u izmišljeni, a opet stvarni svet u kojem se bizarno prepliću mašta i java.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 10. jula!