Strahinja Blažić: Maratonac u kajaku

Autor:

10.09.2017 15:29

Foto:

Foto:



Mladom glumcu muzika je bila strast sve dok gitaru nije zamenio veslom i počeo da kajakom obilazi reke po Srbiji, stičući usput neka neverovatna iskustva, a ničega od toga ne bi bilo da ga nije nagovorila devojka Nina

Strahinja Blažić (27) osvojio je srca publike ulogom u filmu i seriji “Bićemo prvaci sveta”. Međutim, osim glume i sporta, ovaj momak ima još dve strasti. Jedna od njih je muzika, a druga kajak, s tim da je u poslednje dve godine gitaru zamenio veslom, a beogradske noćne klubove u kojima je nastupao s bendom “CheGuerillaz” - sportskim klubom “Wild Serbia”. A sve je počelo zbog devojke.

- Počeo sam ozbiljnije da se zanimam za kajak onda kad su moja devojka Nina i njen brat Nemanja, koji vodi organizaciju “Wild Serbia”, izrazili želju da se priključim njegovoj organizaciji, koja se bavi avanturističkim turizmom. Ionako sam u prirodi provodio svaki slobodni trenutak.

U kajak se zaljubio čim je seo u njega.

- Ubrzo sam shvatio da to nije samo vožnja čamca već i upoznavanje lepota Srbije, boravak u prirodi, a prvenstveno na rekama. U početku mi je bilo teško dok nisam savladao tehniku veslanja, ali sam se s vremenom uhodao. Volim da vozim kajak u svom gradu. Jednog dana sam sa kolegom veslao na Dunavu. U jednom trenutku sam ležao na čamcu, gledao u nebo i postao svestan da sam do tada živeo u Beogradu, a da zapravo uopšte nisam pojma imao šta zaista znači biti na reci. Prvi put sam video drugu stranu Ratnog ostrva i shvatio koliko je lepa priroda. Koristim svaki slobodan dan da idem na neku drugu reku, da planinarim i da se bavim kanjoningom.

Zahvaljujući kajaku obišao je Đerdapsku klisuru, upoznao Tarine brzake, veslao Drinom... Od svega mu se najviše dopala priroda Uvca.

Ledena pecina #uvac #ledenapecina #wildserbia #mojazemljamojaavantura #natural #kajak #adventure #serbia

A post shared by Strahinja Blažić (@strahinja_blazic) on Jun 20, 2017 at 10:15am PDT

- Tamo nam je prelepo. Obično uveče stignemo u neko seosko domaćinstvo, družimo se s domaćinima, jedemo domaću hranu i rano ujutru krećemo na vožnju. Prvo veslate 14 kilometara, pa zastanete da gledate beloglave supove, pa se onda penjete na vidikovac Molitva, odakle se vide Pešter, Sjenica i Nova Varoš. Nismo ni svesni kakva prirodna bogatstva imamo u zemlji, a ni ja to nisam znao dok nisam video svojim očima. Na Homoljskim planinama postoji pećina u kojoj se nalazi jezero iz kojeg može da se pije voda.

#valjevo #manastirjovanja

A post shared by Strahinja Blažić (@strahinja_blazic) on May 31, 2017 at 7:25am PDT

Trka preživljavanja na Homoljskim planinama jedna je od najuzbudljivih stvari kojoj je prisustvovao.

- Za početak, potrebno je da vas bude najmanje dvoje u timu, a onda i da znate da čitate kartu, kao i da ste kondiciono spremni da pređete oko pedeset i više kilometara za dva dana. Imate start i cilj, kao i mesta, punktove, na kojima vam se dodeljuju specijalni zadaci. To su uglavnom neke zagonetke čije vas rešenje vodi do sledeće tačke.

MARATONAC

Boravak u prirodi učinio je da Strahinja, kao neko ko se čitavog života bavio sportom, poželi da bude još bolji i da neprestano testira svoju izdržljivost i snagu. Shvatio je da ko jednom ne “nastrada” napolju, taj i ne zna šta je priroda.

#kefalonia #fiscardo

A post shared by Strahinja Blažić (@strahinja_blazic) on Sep 3, 2017 at 10:02am PDT

- Jednom sam se zatekao na reci kad je počela kiša, vetar počeo strašno da duva, naglo je zahladnelo. Pomislio sam da neću izdržati. Kad se jednom smrznete napolju, naravno da ćete se sledeći put bolje obući, kad vam se desi sijaset neprediviđenih situacija, svaki sledeći put ćete se bolje pripremiti. Osim što sam neizmerno zavoleo boravke u prirodi, s vremenom sam shvatio koliko je briga o zdravlju važna. Najvažnije je kako se osećate, ali i to da, kao što izgovara Hamlet, uvek budete spremni. “Biti spreman, to je sve”, u svakom smislu.

Finish 2:08! #beogradskimaraton #run #running #trcanje

A post shared by Strahinja Blažić (@strahinja_blazic) on Apr 22, 2017 at 6:00am PDT

Osim boravka na reci, glumac se trudi da bar jednom nedeljno odigra basket s prijateljima. Takođe, obećao je sebi da će jednog dana istrčati maraton.

- Aktivno sam trenirao košarku, a danas je redovno igram s prijateljima i kolegama. Taj trening odložim jedino kad treba da igram u pozorištu. Treniram i krosfit. To mi je zabavnije od teretane jer trenirate sa divnim pozitivnim ljudima koji vas dodatno motivišu, sviđa mi se što nema nikakvog takmičenja s drugima, već se borite sami sa sobom. Ove godine sam za dva sata i osam minuta istrčao prvi polumaraton u životu, a nadam se da će dogodine to biti i ceo maraton.