Šal, kapa, rukavice... i dobar jelovnik: Šta treba da jedete da se ugrejete na hladnoći?

Autor:

27.02.2018 13:30

Foto:

Foto:



Posle dana provedenog na hladnoći, malo stvari može da nas ugreje kao vruća pileća supa ili topla testenina. Zimi jedemo više ne samo zbog mnogobrojnih proslava, već i zbog toga što nas više hrane greje, i čini nas srećnima. Ipak, konzumiranje određenih vrsta hrane tokom hladnoće donosi više koristi, piše N1.

Topla hrana

U hladnim danima, pijenje i jedenje tople hrane ili napitaka pojačava osećaj toplote. Dodatna korist je ako tu hranu kuvate kod kuće, jer vam se zagreje i prostorija u kojoj ste. Za osećaj toplote pomaže i ako hranu začinite.

“Dobre” masnoće čuvaju zdravlje u zimskom periodu: Štite srce, regulišu hormone i jačaju kosti

Pazite da ne dehidrirate

Tokom hladnih dana poslednje što vam je na umu je konzumiranje hladne vode ili ledenog čaja. Svakako, treba biti oprezan jer je tokom hladnoće moguće dehidrirati jednako brzo kao i leti. Najbolji izbor za borbu protiv zimske dehidracije je šoljica toplog čaja.

Masna hrana

Masni sloj vašeg tela štiti ga od hladnoće, ali to nije jedini razlog zašto je masnoća važna tokom zime. Telo koristi masnoću kako bi lakše apsorbovalo vitamine A, E, K i D. Nedostatak vitamina, posebno D vitamina, može da dovede depresije i da naštetiti vašem zdravlju.