Mini obroci za maxi rezultate: Hranite se kao Sofija Vergara i mršavite pola kilograma dnevno!

Autor:

19.08.2017 11:14

Foto:

Foto:



Želite da smršate, ali niste spremni da se odreknete hrane? Sve što treba da uradite jeste da svoj ukupan dnevni unos hrane podelite na više obroka! Ovog principa se pridržava i velika svetska zvezda Sofija Vergara, koja i u 45. godini ima figuru na kojoj joj mnogo mlađe koleginice zavide!

Najnovija švedska studija je pokazala da su osobe koje su jele šest puta dnevno uspele da smanje svoju telesnu težinu za 50 % više u odnosu na one koje su imale samo tri obroka u toku dana. Zapravo, ispitanici koji su praktično po ceo dan nešto grickali za mesec dana su smršali 15 kg, dok su oni koji jeli samo tri puta oslabili 10 kg. Osim toga, psiholozi su ustanovili da režim ishrane koji podrazumeva pet i više manjih porcija u toku dana povoljno deluje na psihu i čini da se osećamo zadovoljno, jer nemamo utisak da nam je nešto uskraćeno. Dakle, ukoliko želite da se brzo i bezbolno rešite suvišnih kilograma, jedite na svaka dva, tri sata!

Topite salo, ne mišiće!

Kada se prejedamo, dolazi do preopterećenja i naš organizam taj višak kalorija pretvara u salo. Isto tako, ako preskačemo obroke i gladujemo, naš metabolizam se usporava. To znači da se najveći deo te minimalne količine unetih kalorija pretvora u salo, umesto u energiju koja nam je potrebna da bismo mogli normalno da funkcioniošemo. U potrazi za „gorivom“, odnosno energijom, telo počinje da topi mišićnu masu. A gubitak mišićne mase se ne odražava na smanjenje kilograma, naprotiv. Rezultat ovakve ishrane je višak sala i gojenje bez dodatno unetih kalorija.

Prednosti mini-obroka

Švedski stručnjaci su otkrili kako ishrana bazirana na malim a čestim obrocima pomaže mršavljenje. Ovo su samo neke od prednosti:

* bolja kontrola gladi

Šećer je „omiljena“ hrana našeg mozga. Tri sata posle svakog obroka nivo šećera u krvi počinje da opada, što to znači da ukoliko želimo da ga vratimo u ravnotežu, moramo ponovo da jedemo. U protivnom, naš mozak će nam stalno slati signal da smo gladni. Jak osećaj gladi u neutoljiva potreba za hranom su u najvećoj meri uzorkovane padom šećera u krvi.

* sagoreva se više kalorija

Još jedna prednost malih obroka je u tome što poboljšavaju efekat koji varenje hrane ima na rad metabolizma. Svaki put kada varimo hranu sagorevamo kalorije. Tako, prilikom „obrađivanja“ četiri manja obroka naš organizam potroši mnogo više kalorija, nego kada se bori sa jednom obilnom porcijom hrane.

* višak energije

Loša strana unosa veće količine hrane odjednom jeste što čini da se osećamo tromo i pospano. Nasuprot tome, osobe koje jedu često a malo, imaju mnogo više energije. To znači da su pokretnije, sve rade mnogo brže i samim tim nesvesno sagorevaju više kalorija. Takođe, utvrđeno je i da osobe koje imaju više malih obroka dnevno nemaju potrebu za grickalicama i slatkišima kao dodatnom ishranom.

* bez noćnih obroka

Većina osoba koje preko dana gladuju ne može da odoli noćnim obrocima. Posledica ovakvog režima je prejedanje. Tako se dešava da na kraju dana unosimo duplo više kalorija nego što bismo to učinili da smo tokom celog dana imali više manjih obroka.

Idealna za ljubitelje hrane

Prednost ovakvog režima ishrane jeste što odgovara svima koji vole da jedu! Takođe, to je i najlakši i najjednostavniji način da smršate. Ne morate da brojite kalorije, da se znojite u teretani, jedino što treba da uradite jeste da vodite računa da na svaka dva, tri sata jedete! Eksperiment koji su sproveli švedski stručnjaci je pokazao da su osobe, koje su se pridržavale dijete sa mini-obrocima, u proseku gubile po 500 g dnevno!

Da biste bolje kontrolisali glad u svoj jelovnik uključite proteine. 100 kcal proteina dnevno bolje zasiti od 100 kcal šećera ili masti!

Dijeta sa mini-obrocima

Potrebno je da jedete na svaka dva do tri sata. Za svaki obrok je ponuđeno nekoliko varijanti, a dnevno možete da izaberete samo jednu.

Doručak:
* 2 posne galete, ½ šolje bobičastog voća, 2 kašike šećera u prahu, 2/3 šolje nemasnog mleka
* kajgana od 1 jajeta, 1 kašika nemasnog sira, 1 kriška integralnog tosta, 1 kašičica margarina, 1 pomorandža ili ½ šolje ceđene pomorandže
* ½ šolje ovsenih pahuljica, 2/3 šolje nemasnog mleka, 2 kašike badema, ½ banane

Ručak:
* 2 kriške nemasnog sira, 2 kriške integralnog hleba, 1 kašika majoneza lajt (napraviti sendvič i zagrejati u rerni), 3 barene šargarepe, 1 jabuka
* 1 šolja integralne paste, 60 g tunjevine, 3 kašike rendanog korena celera, ¼ paradajza, 2 kašike narendanog nemasnog sira, 1 kašika nemasnog preliva za salatu
* 60 g ćuretine, ¼ šolje nemasnog feta sira, 2 šolje zelene salate, ½ paradajza, ½ šolje krastavaca, 5 maslina, 2 kašike sirćeta, 1 integralna tortilja, 1 breskva

Večera:
* 60 g pečenih pilećih grudi, 1 kašika marmelade od pomorandže, 1 kašičica dižon senfa, 2/3 šolje kuskusa posutog preko ½ šolje brokola
* 1 malo integralno testo za picu, 2 kašike sosa od paradajza, 60 g nemasne šunke, 2 kašike narendane mocarele, 1 kašika iseckanih maslina , 1 ½ šolja salate, 2 kašike nemasnog preliva za salatu
* 60 g pečenih svinjskih šnicli, 1 kašika sosa za roštilj, 1 pečeni krompir, ½ kašike margarina, ½ šolje barenog spanaća, 1 kašičica parmezana

Mini-obroci:

Uzmite po jednu od ponuđenih varijanti između doručka i ručka, jednu između ručka i večere i jednu dva sata pre spavanja.

* 7 nemasnih tortilja čipseva, 2 kašike nemasnog umaka od pasulja
* 2/3 šolje mekinja sa suvim grožđem, 1/3 šolje nemasnog mleka
* 1 kriška integralnog hleba, 1 kašika putera od kikirikija
* šolja nemasnog jogurta, ¾ šolje šumskog voća
* 2/3 šolje seckanih nektarina, 30 g mocarele
* 1 tabla energetskog muslija (do 140 kcal)
* 1/4 šolje tunjevine u sopstvenom soku, 1 kašika seckanog celera, 1 kašičica mejoneza lajt, 4 integralna krekera

 

Maja Gašić

Autor