Vratio se Steva "idem kod Kluza" Hanington: I dalje sam Jugosloven

Autor:

03.12.2016 18:00

Foto:

Foto:



Verovatno ne postoji niko ko je gledao televiziju krajem 80ih godina, a da ne zna za Stiva Stevu Haningtona.

Ovaj Kenijac koji se pojavljivao u filmovima, snimao muziku i reklame početkom rata u Jugoslaviji netragom je nestao ali sada, 26 godina kasnije se vratio, sa namerom da ostane.

- Izgleda da sam se vratio za stalno - kaže za "Novosti" Stiv, koji je sačuvao zarazni osmeh i pozitivnu energiju.

- U Keniju sam 1991. otišao na mesec dana. Nisam poneo čak ni stvari, a vratio sam se posle 26 godina, jer se Jugoslavija raspala. Prijatelji iz Srbije su me pronašli preko interneta. Ovde snimam pesme sa kompozitorom Futom Radulovićem. To je mešavina fankija, popa, pa čak i ovdašnje muzike. Najvažnije mi je da predstavim forum za mir, a osnivamo i Društvo srpsko-kenijskog prijateljstva. Želimo da vratimo mir, prijateljstvo i razumevanje između ljudi, po čemu je Jugoslavija bila poznata - kaže Steva i ističe razlike u odnosu na period od pre četvrt veka.

- Danas na ulicama srećem ljude zabrinutih lica, opterećene problemima i strahom za egzistenciju. Čujem da je tako u celoj bivšoj Jugoslaviji. U Beograd sam došao sa 15 godina, ovde sam završio srednju medicinsku školu za laboranta, a zatim upisao psihologiju. SFRJ mi je bila druga domovina. Kada god sam poželeo mogao sam da idem u svaku bivšu republiku, a kada sam ovoga leta planirao da idem na more u Hrvatsku ili Crnu Goru, rekli su mi da mi je potrebna viza. Jugoslavija je bila primer u mnogo čemu, a Jugosloveni poštovani u celom svetu, pa čak i stranci koji su ovde živeli. Ali, ono što se nije izgubilo je staro prijateljstvo. Na Aranđelovdan sam bio na slavi kod prijatelja iz srednje škole. Dugo nisam jeo sarme i pečenje, ali sam se lako ponovo navikao na vašu kuhinju koja je jača i masnija od afričke.

Kada se vratio u Keniju i rodni Najrobi, Stivu je trebalo vremena da se prilagodi.

- Trebalo je da se naviknem na ljude, jer sam u potpunosti poprimio srpski mentalitet - priča Stiv. - Iz socijalizma sam otišao u kapitalizam. U Jugoslaviji sam imao sve - ime, posao, ovde sam se formirao kao čovek. Kada sam otišao tamo nisam znao šta ću i kako ću. Nije lako početi život iz početka. Ali bio sam situiran, imao sam kuću. Na kenijskoj televiziji vodio sam emisiju. I dalje sam Jugosloven i Srbin. Ovde sam živeo i volim Srbiju.

Komentari. (0)

Loading