Veliko srce Malog Pikasa iz izbegličkog kampa: Farhad Nuri izložbom pomaže obolelom dečaku

Autor:

10.08.2017 10:44

Foto:

Foto:



Fondacija za izbeglice, Help Refugees i Fabrika Fotografa su organizovali prvu samostalnu izložbu slika i fotografija Farhada Nurija, poznatijeg kao Mali Pikaso iz izbegličkog kampa u Krnjači.

Farhadova izložba "Treba nam ljubaznost - san jednog desetogodišnjaka" je otvorena u kafiću "Slow" na Vračaru, a ima humanitarni karakter. Prikupljena sredstva biće uplaćena za nastavak lečenja dečaka Nemanje Damčevića nakon operacije malignog tumora na mozgu.

Ovaj desetogodišnji dečak iz Avganistana osam meseci sa porodicom boravi u Beogradu, kao jednoj od stanica na putu u zapadnu Evropu u koju su bežeći od ratnih strahota krenuli pre dve godine. Talenat za slikanje nasledio je od oca.

Farhadov otac je radio na arabeskama i to je njega podstaklo da se i sam okrene umetnosti. Pored slikanja i crtanja, bavi se i fotografijom i ovaj mladi umetnik je za tako kratak period već uspeo da osvoji srca likovnih kritičara i ljubitelja umetnosti.

Izložba nosi naziv "Treba nam ljubaznost - san jednog desetogodišnjaka", a njom bi Farhad želeo da nas povede kroz svoj svet i svoj san u kome deca rastu bez zastrašujućih i zaglušujućih udara topovskih granata i fijuka metka.

Maja Gašić

Autor