Veliko priznanje za Toma Henksa u Rimu: nagrada za životno delo

Autor:

12.10.2016 22:26

Foto:

Foto:



Svečanim uručenjem nagrade za životno delo američkom glumcu i oskarovcu Tomu Henksu, u Auditorijumu Parka muzike u četvrtak uveče svečano počinje 11. Međunarodni filmski festival u Rimu..

Jednom od najvećih glumaca današnjice priređena je i velika retrospektiva od 16 probranih filmova u kojima je igrao od 1996. do 2013. godine, od „That Thing You Do!” (1996), preko „Filadelfije”, „Foresta Gampa”, „Apola 13”, „Spasavanja redova Rajana”, „Uhvati me ako možeš”, do „Кapetana Filipsa” (2013).

U čast Henksa Rimski festival je u okviru svoje uvertire prikazao i poslednji njegov film – „Inferno” Rona Hauarda.

Tom Henks je samo jedan od ovogodišnjih gostiju festivala u Rimu koji je od prošle godine, od kada je na njegovo čelo došao novi umetnički direktor Antonio Monda, zadržao samo nagradu publike, postao netakmičarski „narodni festival”, veliki praznik filma posvećen direktnim razgovorima gledalaca sa autorima.

A takvih će razgovora, pod nazivom „Bliski susreti”, do 23. oktobra biti čak četrnaest.

Osim sa Henksom, između ostalih i sa: Bernardom Bertolučijem, Meril Strip, Robertom Beninijem, Dejvidom Memetom, arhitektom Danijelom Libeskindom...

I sa Oliverom Stounom koji ne samo što će u Rimu predstaviti film „Snouden”, već će glavna tema „Bliskih susreta” sa njim biti „Američka politika”.

Takav je i naziv jedne od tri velike retrospektive, u okviru koje će se, osim Stounovih filmova „Nikson” i „Snouden”, naći i filmovi Grifita, Altmana , Ešbija, Кapre, Van Senta...

Zakazani „Bliski susret” sa rediteljem Andžejom Vajdom, koji je nažalost pre nekoliko dana preminuo, rimski festival je pretvorio u komemorativni omaž i odavanje počasti ovom velikom poljskom umetniku i stvaraocu koji je zadužio evropski film.

Komentari. (0)

Loading