Uliks Fehmiu o filmu "Šavovi": Teška i bolna, ali veoma edukativna priča

Autor:

07.09.2017 22:00

Foto:

Foto:



Glumac Uliks Fehmiu  govorio je o narednom filmskom ostvarenju “Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića, čija tema nije nimalo laka – krađa beba.

Tema filma je inspirisana pričom jedne od majki koja smatra da je njeno dete ukradeno iako je po rođenju proglašeno mrtvim. Ona je dobar deo života provela tragajući za svojim detetom i verujući da ga je našla.

-Veoma teška, bolna tema i priča, ali s druge strane inspirativna i edukativna. Ja bih voleo kada bi svako od nas mogao da se ugleda na našu Drinku i istraje u nečemu za šta smatra da je bitno i pravedno, istakao je Uliks u gostovanju na B92.

Reditelj filma Miroslav Terzić se ovom pričom bavi već 12 godima, prema rečima Fehmiua, otprilike kada je i sam postao otac. Slučaj Drinke i Stevana Radonjića ga je uznemirio i podstakao da sazna nešto više o tome, a onda je igrom slučaja Drinku lično i uopznao. Bio je fasciniran njenom ličnošću, pa i njenom pričom. Prvo je poželeo da napravi dokumentaran film, ali je shvatio da je možda fikcija pravo sredstvo kojim se odlučio da ispriča tu priču. Postavlja se pitanje zašto je fikcija bolji način da se dođe do odgovora koji zapravo nije fikcija?

-Tih porodica ima između 500 i 2.000, a da je bar jedan od tih slučajeva rešen... Znali bismo barem nešto. Kada se bavite umetnošću imate prava da odstupite ne samo od činjenica s kojima ste upoznati nego i od nekih stvari za koje još uvek nema dokaza, a vi negde imate pravo da se možda na njih oslonite, objašnjava Uliks i dodaje da ekipa koja je radila na filmu ne daje odgovore već postavlja pitanja o pojedincu koji se bori sa vetrenjačama.

Uliks Fehmiu: Radost i svetliju budućnost moramo potražiti u našim porodicama

-Lajt motiv u filmu je svakako ona ’prihvati, biće ti bolje’, a ustvari je potpuno suprotno. Nekada ne bi trebalo i ne bismo smeli da prihvatimo neke stvari

Film “Šavovi“ je snimljen i ulazi u postprodukciju. Premijera se očekuje 2018. godine.

-Ako smo uspeli da napravimo dobar film, to je jedno merilo uspeha, naša najveća odgovornost je pred porodicom Drinke Radonjić, zaključuje Fehmiu za “Kažiprst“.