Trampovi od "Gugenhajma" tražili Van Goga, muzej im ponudio čisto zlato

Autor:

26.01.2018 15:45

Foto:

Foto:



Bela kuća je zatražila od njujorškog muzeja da pozajmi sliku Van Goga za privatne prostorije predsednika SAD Donalda Trampa i njegove supruge Melanije, ali im je umesto toga u otvoreno satiričnom predlogu kustoskinje muzeja Gugenhajm ponuđena WC-šolja od čistog zlata, delo jednog italijanskog umetnika.

Kako prenosi list "Vašington post", Bela kuća je u imejl poruci zatražila da pozajmi Vangogovu siku "Pejzaž s snegom" iz 1888. godine.

Trampu (ni)je potrebna teretana: Američki predsednik ima savet za one koji redovno vežbaju

Kustoskinja Nensi Spektor je odgovorila da ne mogu da odgovore na taj zahtev, ali da nude WC-šolju od 18-karatnog zlata, koja radi!

To je "interaktivna instalacija" italijanskog umetnika Mauricija Katelana nazvana "Amerika", koju su kritičari opisali kao satiru usmerenu na preterano bogatstvo u SAD.

To "delo" je godinu dana, do sredine septembra prošle godine, bilo izloženo u javnom toaletu na petom spratu Muzeja Gugenhajma, i posetioci su mogli i da ga koriste.

Vrednost mu je procenjena na preko milion dolara.

Knjiga koja je razbesnela Trampove: Prljav veš, intrige i skandali unutar Bele kuće

Kustoskinja Spektor je u imejlu, do kojeg je došao Vašington post, napisala da je završeno izalaganje tog eksponata u muzeju, i da je zlatna WC-šolja na raspolaganju "ukoliko bi predsednik i prva dama bili zainteresovani da je instaliraju u Beloj kući", kao "dugoročnu pozajmicu".

Nensi Spektor je na društvenim mrežama oštra kritičarka Trampa.

Ona je u svom imejlu priložila fotografiju zlatne WC-šolje i napisala:

-Žao nam je što ne možemo da odgovorimo na vaš prvobitni zahtev, ali se nadamo da bi ova specijalna ponuda mogla da vas zainteresuje. To delo je "naravno izuzetno vredno i prilično krhko, ali mi bismo dali sva uputstva za njegovu instalaciju i održavanje

Kako navodi Vašington Post, Bela kuća se nije oglasila na to.