Stefan Milenković: Šta svojim studentima nikada nisam rekao

Autor:

11.04.2017 16:01

Foto:

Foto:



Bio je čudo od deteta, a danas je šarmantni virtuoz na violini. Stefan Milenković (40), rođenjem Beograđanin, jedan od najboljih violinista današnjice niz godina neumorno nastupa na svetskim scenama i festivalima, sarađuje sa najvećim orkestrima i umetnicima.

Prve note Stefan je odsvirao na klaviru. Posle pet dana otac mu je doneo violinu. Sa tri godine je uveliko nastupao, sa šest je odneo pobedu u Češkoj, potom je svirao za papu, Ronalda Regana, Mihaila Gorbačova...

Stefan već četvrt veka ne živi u Srbiji, a danas predaje na Univezitetu Ilinois u Čikagu. Uspešan pedagog, otkriva za "Gloriju", da svoje učenike usmerava da krenu pravim putem i uči ih da najpre budu dobri ljudi, pa tek onda dobri violinisti.

Nikada nijednom studentu nisam rekao da nema talenta. To je surovo i nepotrebno, a ne može ništa da promeni. Ne treba osuđivati nešto što ne može da se promeni, bez obzira na to koliko je tačno. Moj posao je nadgledanje da studenti pronađu svoj put i rade ono što vole i prema čemu osećaju strast. Da li je to violina, nije toliko ni bitno. Moj je zadatak da im pomognem. Prvo se radi sa osobom, pa tek onda sa violinistom. Dalje zavisi od njihove motivacije - rekao je Milenković.

Komentari. (0)

Loading