Srđan Gojković Gile: Kako sam promenio život

Autor:

14.03.2017 10:55

Foto:

Foto:



Lider “Električnog orgazma”, beogradske rokenrol atrakcije koja postoji već 36 godina, Srđan Gojković Gile (55) od prvog pojavljivanja na sceni do danas ne prestaje da iznenađuje novim, smelim i drugačijim.

Karijeru je započeo kao pripadnik beogradske novotalasne scene, njegovo ime bilo je sinonom za sve što nosi život rok muzičara, uključujući i nezaobilazne poroke, a sada sem što redovno nastupa, dan započinje budističkom meditacijom. I tako već četiri godine. Nakon što je pročitao knjige o istočnjačkim tehnikama disanja i smirenja promenio je način života i rokenrol sintagmu ‘seks, droga i alkohol’ pretvorio u ‘seks, čaj i pozitivizam’.

Puštaj muziku: Električni orgazam objavio živi album

O tome kako mu je meditacija pomogla da promeni život, Gile je ispričao za Gloriju.

- Što se spoljašnjeg izgleda tiče, uvek kažem ljudima da pogledaju moje fotografije od pre pet godina i ove sada, i biće im jasno šta se promenilo. Ali najvažnije promene desile su se u meni iznutra. Staloženiji sam i na situacije koje bi me ranije dovele do nervnog rastrojstva više ne reagujem na taj način. Nije da ne reagujem uopšte, ali daleko sam smireniji. Trudim se da živim ovde i sada, i to jeste suština discipline uma, koji je uvek ili u prošlosti, ili u budućnosti. Nemam velikih planova. Rukovodim se onim što je još davno rekao Džon Lenon: “Život je ono što nam se dešava dok mi pravimo neke druge planove”. Radim isto što i pre, stalno imamo nastupe, od toga “Električni orgazam” živi, ali sada to činim sa većom lakoćom. Prošle godine smo obeležili 35 godina postojanja i izdali singl “Bio sam loš”, pre nekoliko meseci “Kamerom snimam sve”, a krajem ove ili početkom sledeće godine trebalo bi da izađe i novi album.

Koliko se budistička meditacija uklapa u “seks, droga, alkohol i rokenrol” stil života koji vam je takođe bio svojstven?

- Droga i alkohol se svakako ne uklapaju, jer dovode do još većeg utapanja u iluziju, a smisao meditacije jeste da um bude u ravnoteži i da je čovek njegov gospodar, umesto da bude obrnuto. Sada popijem jedno pivo u dve-tri nedelje, i to je to - kaže Gile.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading