Princ Vilijam i Kejt na zahtevnom zadatku: Kako šarmirati Nemce?

Autor:

19.07.2017 20:20

Foto:

Foto:



Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt stigli su sa decom u Berlin, drugu etapu mini evropske turneje posle Poljske, koju mediji tumače misijom šarmiranja Evropljana posle Bregzita.

Vilijam i Kejt su sleteli u podne u Berlin sa svoje dvoje dece Šarlotom i Džordžom. Kejt je, kako su primetili novinari, nosila haljinu u evropsko plavoj boji.


Njihovo petodnevno putovanje u dve zemlje koje je organizovao Forin ofis zvanično je namenjeno samo da slavi bilateralne odnose, međutim britanski mediji su ovo putovanje već nazvali Bregzit diplomatskom turom što su prihvatili i nemački listovi.


Nemački list Zidojče cajtung opisao je par kao "tajno oružje njenog veličanstva" koje su Bakingemska palata i London poslali u "diplomatsku misiju da ublaže strahovanja zemalja članica EU posle glasanja o izlasku Britanije iz Unije".

Komentator nemačke televizije n.tv naveo je da je London poslao "novu generaciju u ofanzivu šarma", a ne princa Čarlsa i Kamilu Parker Bouls. Cilj je da se pošalje ohrabrujući signal o dugoročnoj budućnosti odnosa između Britanije i evropskog kontinenta, ocenjuje on, prenosi Beta.

- Kraljevska porodica je oličenje političkog zdravog razuma koji torijevska vlada izgleda da je potpuno izgubila u ovom trenutku - piše uvodničar Tomas Hutlin u Špiglu.


Prinčevski par se sastao sa kancelarkom Angelom Mrkel, u modernoj staklenoj zgradi nemačke savezne vlade.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža će zatim posetiti Brandenburšku kapiju, simbol Berlina gde je do 1989. stajao zid koji je delio grad na dva dela. Zatim će posetiti memorijal za šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu. Oni će tom boravka posetiti i Hajdelberg i Hamburg.

Maja Gašić

Autor