Potomci Čarlija Čaplina apeluju da se sačuvaju uspomene velikog glumca

Autor:

14.12.2017 21:35

Foto:

Foto:



Članovi porodice Čarlija Čaplina uputili su apel za spasavanje Muzeja filma u Londonu, kojem preti zatvaranje, a nalazi se u zgradi u kojoj je bila bolnica i povezana je s detinjstvom legendarnog komičara.

A post shared by Kendi Latifi (@kendilatifi) on Dec 13, 2017 at 12:03pm PST


Muzej je u onlajn peticiji naveo da mu preti izbacivanje iz zgrade "Lambeth Workhouse" na jugu Londona, u kojoj se nalazi 19 godina.

Zvezda s pedigreom: Unuka Čarlija Čaplina osvaja egzotičnom lepotom i talentom

Uprava muzeja je objasnila da je pokušala da kupi zgradu po razumnoj ceni kako je obećao vlasnik, SLAM, britanski organ povezan sa zdravstvom, da bi na kraju saznala da će zgrada biti prodata drugome po većoj ceni.

- Zakup ističe u martu 2018. godine i lako se može desiti da budemo posle izbačeni iz zgrade - navodi se u peticiji koju je potpisala 21.000 ljudi, a u kojoj se poziva vlasnik da pronađe rešenje s muzejem.

- Kao deca pokojnog ser Čarlija Čaplina, mi i naša deca, potišteni smo saznanjem da postoji pretnja Muzeju filma - navodi se u saopštenju pet članova porodice Čaplin, među kojima i ćerke glumca Džeraldine Čaplin.

A post shared by Jorge Ventosa (@jorgeventosa) on Nov 23, 2017 at 12:20pm PST


Porodica Čaplin je navela da je zgrada "igrala veliku ulogu u detinjstvu glumca" rođenog u Londonu 16. aprila 1889. godine.

- On, njegova majka i polubrat, koje je ostavio otac, živeli su blizini zgrade i često su u nju odlazili da bi našli utočište. Njegova poslednja poseta je bila u maju 1903. godine, kada je Čaplin imao 14 godina i tada uspeo da odvede svoju majku u bolnicu koja je imala veliki mentalni poremećaj - navodi se u saopštenju porodice.

-To bolno iskustvo je doprinelo oblikovanju jedinstvenog kreativnog talenta našeg oca -  dodaje se u pismu u kojem se poziva na "spasavanje Muzeja za film".

Vlasnik zgrade naveo je u izjavi za AFP da je kao državni organ u obavezi da proda zgradu po najboljoj ceni ali je izrazio spremnost da razmotri i druge ponude muzeja.

Maja Gašić

Autor