Pobednica Evrovizije: Sada je Evropa čula istoriju i bol Ukrajine

Autor:

16.05.2016 10:24

Foto:

Foto:



Ukrajinska pevačica Džamala, koja je pobedila na takmičenju Pesme Evrovizije u Stokholmu s pesmom o deportaciji Tatara sa Krima pred kraj Drugog svetskog rata, izjavila je danas po dolasku u Kijev da je Evropa "čula istoriju i bol Ukrajine".

Foto: Profimedia

- Za mene pobeda znači da se čula moja priča, istorija Tatara sa Krima, istorija Ukrajine -  rekla je Džamala pred nekoliko stotina ljudi koji su je dočekali na aerodromu.

Pevačica Džamala, Tatarka sa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine, pobedila je u subotu uveče u Stokholmu s pesmom "1944" posvećenom proterivanju Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata zbog masovne saradne s nacističkim okupatorom.

Njena pobeda je izazvala negodovanje u Rusiji, gde je ta pobeda ocenjena kao politička.

Favorit na takmičenju je bio Rus Sergej Lazarev, koji je osvojio treće mesto.

- Nije pevačica Džamala pobedila niti njena pesma, već je politika pobedila umetnost - izjavio je ruski političar Franc Klincevič, koji je Rusiju pozvao na bojkot Pesme Evrovizije naredne godine u Kijevu.

Predsednik Spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosačev ocenio je da je pobedila "geopolitika" i dodao da bi pobeda Ukrajine mogla "dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osetljiv mirovni proces na istoku te zemlje".

(Beta)
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading